Чеченският терорист Шамил Басаев искал да убие Филип Киркоров, пратил му "черна вдовица"

Чеченският терорист Шамил Басаев е планирал убийство на Филип Киркоров, съобщи руският LifeNews. През 2002 г. паралелно със заложническата драма в театралния център на Дубровка по време на мюзикъла „Норд-Ост“ терористът е планирал и убийството на звездата на руската поп музика.

На 23 октомври 2002 г. камикадзето Заира Даудова е трябвало да хвърли на сцената на театъра самоделна бомба, след което да активира пояса си с експлозиви, пълен с метални топчета. За да бъде ликвидиран Киркоров, тя е трябвало да седне на първия ден.

В началото всичко вървяло по план: Даудова безпрепятствено преминала през охраната. Поясът с експлозиви и гранатата в джоба на "черната вдовица", както наричат жените-камикадзета, не били забелязани от никой. Всичко обаче се объркало, когато служителите на театъра й поискали телефона. През 2002-а много модели не са имали функция за изключване на звука и затова гардеробиерките не пускали никой с телефон в залата.

Оставайки без връзка, терористката започнала да се паникьосва, не успяла да получи никакъв сигнал. След час излязла от театъра и се отправила към колата заедно с Ахяд Межиев, който е командвал цялата операция. С тях имало още една жена-камикадзе - Айшат Амаева, която е трябвало да се взриви в метрото. Забелязвайки, че момичето нервничи, Межиев се отказал от плановете си.

Двете жени заминали за Ингушетия и близо пет години за тях не се знаело нищо. Задържани са през 2007 година.

Заира Даудова е разказала за подготвяния атентат, но тъй като не познавала добре руската столица, съобщила, че обект на атаката е трябвало да стане кинотеатър „Пушкинский”. Осъдена е за „незаконно притежание на оръжие” и амнистирана в съдебната зала. В Белгия се е омъжила и е родила дете.

Амаева излиза на свобода непосредствено след задържането, тъй като така и не било доказано, че е щяла да се взривява.

Терористичният акт в Театралния център на Дубровка на улица „Мелников“ (край метростанция „Дубровка“), Москва, Русия е криза със заложници от 23 до 26 октомври 2002 година. Атаката започва, когато около 40-50 въоръжени терористи от чеченски произход, начело с Мовсар Бараев, превземат претъпкания театрален център, в който се играе мюзикълът "Норд-Ост". Терористите взимат за заложници 850 зрители, като отправят искане за изтегляне на руските войски от Чечня, както и незабавно да се сложи край на Втората чеченска война.

След 2 и половина дни обсада руските специални части ОСНАЗ провеждат акция по обезвреждане на терористите, вкарвайки във вентилационната система на театъра секретен газов химичен агент. В резултат от операцията по освобождаването на заложниците са ликвидирани всички терористи.

В хода на операцията загиват 129 заложници (по други данни - 174). Всички с изключение на двама загиват от химическия газ, използван от спецчастите. Сред загиналите има и 9 чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят