На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Цачева: Всички реформи от управленската програма на правителството стартираха пред 2015

Няма реформа, която да е включена в управленската програма на правителството на премиера Бойко Борисов, която да не е стартирала през 2015 година. Това каза пред „Фокус“ – Пловдив председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на валидирането на пощенска марка „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“.

Самият факт, че това са дълго чакани реформи в не малко секторни политики в страната означава, че те не са еднократен акт и че не само с приемането на един закон, или една стратегия даденият сектор е реформиран, каза Цечева. По думите ѝ, сектори като енергетика, образование, здравеопазване, сферата на отбранителните ангажименти на България, с наскоро приетата стратегията „Нарочен план до 2020 година”, са били все неща в правилната стъпка.

Според Цачева, съдебната реформа е онази, която се е очертала като най-сложна и най-трудна. Но след приемането на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в Съдебната система, е внесен законопроект, който към този момент вече е Закон за изменение на Конституцията на Република България.

„Въпреки различните мнения и спорове около това, аз съм категорична, че този закон прави решителна крачка напред, защото дава възможност за едни чувствителни промени в Закона за съдебната власт, с което безспорно ще продължи така чаканата от всички граждани промяна в Българското правораздаване”, добави Цецка Цачева.

По думите и, било е направено това, което е възможно при този пъстър парламент. „От една страна ние бяхме ограничени от това, кое е възможно при обикновено Народно събрание с промени в Конституцията от съществуващите решения на Конституционния съд. От друга страна, с изкуството на компромиса и което е възможното, което може да се постигне”, каза Цачева. За този вид на закона се е получило конституционно мнозинство, което е добра основа, върху която трябва да се надгражда през следващата година, добави тя.

Цецка Цачева каза още, че е удовлетворена от факта, че 43-то НС е било работеща институция през отиващата си 2015 година. „С много диалог и усилия ние успяхме да изпълним законодателната си програма и приоритети, проведохме немалко извънредни пленарни заседания”, добави Цачева. „Едва ли сухата статистика може да пресъздаде какво се крие зад тях, колко е трудът на народните представители зад тези близо 140 закона, от които 14 изцяло нови, над 150 решения, 4 дългосрочни стратегии, които сме приели и одобрили в Народното събрание”, каза още председателят на НС. Думата за отиващата си 2015 година за Цецка Цачева е „работа” в изпълнение на компетенциите на законодателната институция на България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.