Цачева: Всички реформи от управленската програма на правителството стартираха пред 2015

Няма реформа, която да е включена в управленската програма на правителството на премиера Бойко Борисов, която да не е стартирала през 2015 година. Това каза пред „Фокус“ – Пловдив председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на валидирането на пощенска марка „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“.

Самият факт, че това са дълго чакани реформи в не малко секторни политики в страната означава, че те не са еднократен акт и че не само с приемането на един закон, или една стратегия даденият сектор е реформиран, каза Цечева. По думите ѝ, сектори като енергетика, образование, здравеопазване, сферата на отбранителните ангажименти на България, с наскоро приетата стратегията „Нарочен план до 2020 година”, са били все неща в правилната стъпка.

Според Цачева, съдебната реформа е онази, която се е очертала като най-сложна и най-трудна. Но след приемането на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в Съдебната система, е внесен законопроект, който към този момент вече е Закон за изменение на Конституцията на Република България.

„Въпреки различните мнения и спорове около това, аз съм категорична, че този закон прави решителна крачка напред, защото дава възможност за едни чувствителни промени в Закона за съдебната власт, с което безспорно ще продължи така чаканата от всички граждани промяна в Българското правораздаване”, добави Цецка Цачева.

По думите и, било е направено това, което е възможно при този пъстър парламент. „От една страна ние бяхме ограничени от това, кое е възможно при обикновено Народно събрание с промени в Конституцията от съществуващите решения на Конституционния съд. От друга страна, с изкуството на компромиса и което е възможното, което може да се постигне”, каза Цачева. За този вид на закона се е получило конституционно мнозинство, което е добра основа, върху която трябва да се надгражда през следващата година, добави тя.

Цецка Цачева каза още, че е удовлетворена от факта, че 43-то НС е било работеща институция през отиващата си 2015 година. „С много диалог и усилия ние успяхме да изпълним законодателната си програма и приоритети, проведохме немалко извънредни пленарни заседания”, добави Цачева. „Едва ли сухата статистика може да пресъздаде какво се крие зад тях, колко е трудът на народните представители зад тези близо 140 закона, от които 14 изцяло нови, над 150 решения, 4 дългосрочни стратегии, които сме приели и одобрили в Народното събрание”, каза още председателят на НС. Думата за отиващата си 2015 година за Цецка Цачева е „работа” в изпълнение на компетенциите на законодателната институция на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини