На 20 юли 2019 да почерпят

Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

Задачи с повече писане за миниматурата

Задачи със свободен отговор и писане на текст са в основата на теста за националното външно оценяване след седми клас. Учебно-изпитните програми са публикувани за обсъждане на сайта на образователното ведомство. Датите на изпитите за кандидат-гимназистите вече са определени – литературата е на 18 май, а математиката е на 20 май.

Няма промяна във формата на изпита по български език и литература – първата част е тестова и съдържа 25 задачи. Максималният брой точки е 65. Втората част е писането на текст по конкретно задание, но върху непознат текст. Седмокласниците имат 90 мин за целта, а броят на точките е 35. Проверителите ще следят правописа, познаването на лексикалните и граматичните правила, както и познаването на изучаваните до 7 клас литературни произведения. Тестовите въпроси с предварително зададени отговори, от които само един е верен, също остават.

На 20 май е изпитът по математика. Там задачите са също в два модула, от които вторият е по-сложен. На 1 юни е изпитът по обществени науки, на 2-ри по чужд език, а на 3-ти по природни науки. Националното външно оценяване е задължително за всички седмокласници. Оценките от литературата и математиката са и вход за езиковите, профилираните и професионалните гимназии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.