Задачи с повече писане за миниматурата

Задачи със свободен отговор и писане на текст са в основата на теста за националното външно оценяване след седми клас. Учебно-изпитните програми са публикувани за обсъждане на сайта на образователното ведомство. Датите на изпитите за кандидат-гимназистите вече са определени - литературата е на 18 май, а математиката е на 20 май.

Няма промяна във формата на изпита по български език и литература - първата част е тестова и съдържа 25 задачи. Максималният брой точки е 65. Втората част е писането на текст по конкретно задание, но върху непознат текст. Седмокласниците имат 90 мин за целта, а броят на точките е 35. Проверителите ще следят правописа, познаването на лексикалните и граматичните правила, както и познаването на изучаваните до 7 клас литературни произведения. Тестовите въпроси с предварително зададени отговори, от които само един е верен, също остават.

На 20 май е изпитът по математика. Там задачите са също в два модула, от които вторият е по-сложен. На 1 юни е изпитът по обществени науки, на 2-ри по чужд език, а на 3-ти по природни науки. Националното външно оценяване е задължително за всички седмокласници. Оценките от литературата и математиката са и вход за езиковите, профилираните и професионалните гимназии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование