Братовчеди готвили шест месеца удар в тотото

Братовчедите Николай и Продан Маринови от Варна, които се опитаха да измамят Българския спортен тотализатор (БСТ) и да спечелят джакпот от над 5 млн. лв. в играта „6 от 49”, ще се изправят пред Софийския градски съд на 18 януари.

От обвинителния акт, чийто автор е прокурор Мартин Бешков, става ясно, че от началото на 2014 г. до деня на тегленето на 51-вия тираж – 26 юни т.г., двамата 20-годишни младежи обмисляли как да излъжат спортния тотализатор. „Те се уговаряли да манипулират софтуерната система на тотализатора, така че номерът на закупения фиш да бъде синхронизиран с печелившата цифрова комбинация на тиража и престъпно да се обогатят с 5 026 320,60 лв.”, пише обвинителят. Делото ще разгледа съдия Николай Младенов, който вече е насрочил първото заседание.

От дете Николай разбирал от компютри, занимавал се с хакерство и така успял да стигне до IP адреси и пароли на тотализатора и обслужващите го фирми. „Печелившият” фиш за играта на щастието бил купен от Продан. В 19,30 ч на 26 юни започнало тегленето на тиража, а три минути по-късно Николай пробил в сървъра на тотото. Младежът бил вкъщи и ползвал IP адреса от компютъра на баща си. Успял да нанесе печелившите числа в електронен фиш от системата, но проникването му било засечено.

След седмица Продан отишъл в централната сграда на тотото в София и дал скъсан фиш. Излъгал, че се скарал със свой приятел за печалбата и хартиеното листче се увредило. Серийният номер обаче съвпадал с фиша, попълнен от братовчед му в системата.

Изпълнителният директор на БСТ Белчо Иванов и главната счетоводителка Боряна Георгиева не изплатили веднага печалбата, те направили проверка в системата и установили манипулация, пише в обвинителния акт. Предупредили разследващите и дори се съгласили да бъдат подслушвани, за да изобличат опита за измама. Въпреки това съобщение в интернет страницата на тотализатора известило, че фишът, който печели джакпота, е от Варна.

„Ясно беше от самото начало, че опитът за кражба на джакпота в играта “6 от 49” от тиража от 26 юни е виртуален. Няма как физически да се манипулират всички отрязъци от даден фиш и затова младите измамници са действали само по софтуерен път”, коментираха тогава служителки от тотопунктове в морската столица.

Експерти по киберпрестъпления обясняват, че номерът на Николай и Продан Маринови е бил да подменят цифровата комбинация, като върнат часовника с 1 час назад и по този начин да валидират техния фиш. „Данните с постъпилите залози обаче се пазят на три различни носителя и физически е невъзможно да се манипулират и трите бази данни”, казват още специалистите. Дали механизмът на опита за манипулация е бил такъв, това тепърва трябва да се изясни по време на делото.

Младежите бяха задържани на 8 август 2014 г. в родния им град и престояха в ареста до 4 ноември. Тогава съдия Десислав Любомиров обяви, че братовчедите имали „не чак дотам перфектен замисъл”, и ги пусна на свобода срещу гаранция от по 2000 лв. По-късно и апелативните съдии потвърдиха решението му. „Не съм убил, не съм откраднал”, оправда се Продан. Той и братовчед му увериха магистратите, че ще следват във Военноморското училище във Варна и че ще поставят акцент върху образованието си.

До 8 години затвор

До 8 години може да лежат в затвора братовчедите Николай и Продан Маринови от Варна, ако Софийският градски съд признае вината им. Те отговарят за измама в особено големи размери, въпреки че опитът им да приберат джакпота от над 5 млн. лв. от Българския спортен тотализатор се оказа неуспешен. Николай е обвинен и в компютърно престъпление за това, че незаконно придобил паролите на шефове в тотализатора и на фирми, които обслужват игрите на щастието. По това обвинение той може да получи от 1 до 3 години затвор и глоба до пет хиляди лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право