Поне 1,7 млрд. лв. теглим от банкомати през декември

Средно 1,7 млрд. лв. ще изтеглим от банкоматите през декември, показват изчисления на “Труд” на база на данните на БНБ.

Общо средният размер на изтеглените средства от банкомати за половин година възлизат на 9,996 млрд. лв. Това означава, че средно на месец дръпнатите пари от устройствата възлизат на 1,666 млрд. лв. През празничния декември се очаква обаче българите да изхарчат още повече средства. В сметките не са включени плащанията, които се извършват безкасово на ПОС терминал. Средно на месец по този начин плащаме стоки и услуги за близо 390,9 млн. лв.

Според информация на “Дарик” банките ще заредят банкоматите за 8-те празнични дни с близо 500 млн. лв. Пред “Труд” директорът “Картови разплащания” в “Борика” Христо Костов коментира, че сумата е реалистична. “При близо 6000 банкомата с капацитет от 50 хил. лв. може да се ориентирате за приблизителната сума, посочи той.

Костов посочи още, че все по-често хората пазаруват с карти на ПОС терминали. Броят на тези трансакции се е увеличил с около 20% за година, посочи той. Средната сума на безкасовите разплащания пък намалява, което означава, че картите се ползват и за по-дребни покупки. По данни на БНБ в момента тя е около 64 лв. при 67,80 лева през втората половина на миналата година.

Българите теглят на банкомат средно около 170 лв., показват данните на БНБ за първата половина на годината. През втората половина на 2014 г. средната сума е била 169 лв. Според Костов тя леко се увеличава заради повишението на таксите при теглене от устройствата на някои банки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси