На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Губим 190 млн. лева за екология от Брюксел

България е загубила 190 млн. лева от средствата по оперативна програма “Околна среда” в изтичащия програмен период 2007-2013 г., съобщи екоминистърът Ивелина Василева. Общият размер на безвъзмездната помощ, която страната ни е получила до този момент по екопрограмата, е 3,4 млрд. лева. От тях над 1 млрд. лв. са изплатени от ноември 2014 г. до този момент. През тази година бяха приключени 237 екопроекта, от които 44 пречиствателни станции и 15 депа за отпадъци.

“Населението, което се обслужва от тези пречиствателни съоръжения за отпадни води, е 486 000 жители”, обясни Василева. Депата за отпадъци пък обслужват 3,9 млн. души.

Проектите, които няма да бъдат довършени до края на стария програмен период във водния сектор, но ще получат финансиране по новия, са в Банско, Видин, Тервел, Шумен, Раднево, Ямбол, Враца и Златни пясъци-Варна.

“Това са фазираните проекти. Заедно с тях започваме изпълнението на ранните проекти в Асеновград, Пловдив, Добрич и Плевен, Долна Митрополия”, каза Василева.

През измината година бяха променени и 4 закона, отчете Василева. Сред тях е Законът за водите, с който се въведе правилото “замърсителят плаща”. С промяната в Закона за атмосферния въздух пък кметовете вече са длъжни да изготвят планове при аварии със замърсяване на въздуха, в противен случай ще бъдат глобявани с 5000 лева.

Заради неспазените задължения да почистят речните корита кметовете в страната са били глобени със 171 хил. лева през т.г., посочи още министърът. След проверки на състоянието на речните корита през пролетта и есента са направени 1196 предписания. Резултати от последващия контрол сочат, че най-лошо е положението на територията на Басейнова дирекция “Дунавски регион”, където 36% от направените предписания не са изпълнени, а 35% от тях са в процес на изпълннеие. Следват ги тези на територията на Западнобеломорския регион, където не са изпълнени 10% от предписанията, а 72 на сто са в процес на изпълнение.

Планът

за „Пирин”

пред финал

Възраженията по плановете за управление на парковете “Витоша” и “Пирин” трябва да приключат до края на януари – началото на февруари, каза екоминистърът Ивелина Василева. След като приключи този етап от процедурата, следва разглеждане на проектоплановете от Висшия екологичен експертен съвет. След като бъдат приети там, съветът препоръчва на министъра да ги внесе за одобрение в Министерския съвет, след което влизат в сила.

По старата екопрограма се разработват 58 плана за управление на резервати, поддържани резервати, природни паркове и национални паркове, от които вече са готови 15. Сред тях са тези на “Персина” и “Беласица”, чието внасяне в МС предстои.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.