Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Oбявиха свободните места след второто класиране в гимназиите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

Литър кръв на черно в Търново стига до 200 лв

Дилъри на кръв във Велико Търново търгуват литъра срещу 200 лв. За последните 4 г цената на черно е скочила почти двойно. Търговците не се тълпят пред болницата, а работят по обяви, които са разлепили в района.

„По принцип искаме по 100 лв за половин литър, но можем да се спазарим и за по-евтино. Можем да се договорим за 60- 70 лева, но по-малко от 50 лв няма кой да продаде“, обяснява мъж, чиито телефон е посочен в една от обявите.

Много често се налага да се търсят услугите на подобни лица. Препатили споделят, че щом се касае за живота на близки хора, могат да извадят и 1000 лв без да се пазарят. Такива пациенти обикновено нямат много време за дълги разговори и се съгласяват на всякакви условия.

Дилърите са организирани в стройна схема и се подкрепят. Ако един вече е давал кръв наскоро, друг от семейството го замества и продава. В схемата са включени цели родове и приятелски семейства. Месечно от подобна схема се изкарват добри пари, а „вампирите“ дори не се притесняват за собственото си здраве. Твърдят, че кръводаряването е полезно за имунната им система.

Нуждаещи се споделят, че понякога кръвните изнудвачи са единственото им спасение и са благодарни, че все пак ги има и с тяхна помощ са спасени много хора.

Проблемите с липсата на кръв започват след закриването на наборната военна служба. Преди години войници и курсанти от старата столица с охота ставали донори срещу няколко дни отпуск. „Мисълта за родното място, красивата приятелка и тежката военна служба се отразяваше ползотворно на кръвните центрове. Професионалната армия обаче сложи край на добрата практика от недалечното минало и постави хематолозите в патова ситуация“, коментират медици.

Началникът на Отделението по трансфузионна хематология към областната болница в болярския град д-р Мариана Витанова е инициатор на десетки кръводарителски кампании. Тя апелира донорството на кръв да бъде популяризирано още в ранна детска възраст и хората да придобият дарителска култура.

„За тази година кръводарителите са близо 2200 души. Доброволците са едва 400. Преди да закрият задължителната казарма сме взимали кръв от 240 души на ден, а сега от по 10 и 20 души“, казва д-р Витанова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.