Вдигат данък сделки край морето

Въпреки изявления на общинската администрация, че няма да се вдигат местните данъци и такси във Варна, в ОбС ще влезе взетото вчера решение на комисията по финанси за увеличаване на налога за придобиване на имоти от 2.6 % на 3 % , колкото е таванът.

Мотивите са, че данъкът засяга само лица в прехвърлителни сделки, плаща се еднократно и не засяга всички варненци. Най-много да удари руснаците, които според прогнозите се връщат на пазара на имоти у нас догодина, или да засегне посредниците в сделките, бяха още аргументите. Увеличаването на ставката ще вкара 22.5 млн.лева в местната хазна догодина при план от 17.8 млн.лева. Като разиграване на театър заради дадените обещания от страна на ГЕРБ, че няма да се вдига данъчната тежест във Варна догодина , определи случващото се Борислав Гуцанов, председател на групата съветници от БСП и градски лидер.

Според него така ще се увеличи сивият сектор на пазара на имоти и вместо очакваните повече приходи, ще влязат по-малко пари. за повече събираемост на местните данъци и такси Гуцанов предложи дори да се даде амнистия на длъжниците от 2015 г, които, ако си платят до 31 март догодина, да бъдат освободени от наказателните лихви за просрочие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони