Бионични очи изпращат изображения директно към мозъка

Нова технология, която използва камера, монтирана в очила, би могла да възстанови зрението при някои форми на слепота, пише Discovery News, цитиран от "Фокус".

Технологията, разработена в Университета Монаш в Австралия, изпраща изображения директно към мозъка и би могла да помогне на незрящи с нормална функция на оптичния нерв и част от нервните клетки ганглиони, които изпращат визуална информация от ретината към оптичния нерв.

Основните компоненти на системата са дигитална камера, вградена в очила, компютърен процесор и имплантиран в мозъка чип. Когато камерата в очилата запише визулна информация от заобикалящия свят, тя я изпраща към процесор с джобни размери, носен от потребителя. Процесорът преобразува изображенията в сигнал, който може да бъде изпратен безжично към присадения в мозъка чип. Самият чип представлява миниатюрна мрежа от 11 подобни на плочки елементи. Всеки от тях съдържа 43 електрода, които докосват различни части на мозъка, свързани със зрението.

Дигиталният сигнал от процесора, който се изпраща към чипа и от там към различни мозъчни области, стимулира мозъка и носещият го вижда светлинни проблясъци. Мрежата от 11 плочки имитира 500-пикселово зрително поле. Идеята е мозъкът да се научи да разпознава всеки един от сигналите като обект.

В момента изображенията възпроизвеждат само най-общи щрихи от реалния свят.

“Процесорът е като карикатурист,” казва Артър Лоуъри.

“Той трябва да представи сложна ситуация чрез минимална информация.” С времето резолюцията ще се подобри. Сега изследователите търсят начини за обработка на информацията от камерата, така че системата да създава възможно най-ясни изображения в присадената в мозъка мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят