Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Бионични очи изпращат изображения директно към мозъка

Нова технология, която използва камера, монтирана в очила, би могла да възстанови зрението при някои форми на слепота, пише Discovery News, цитиран от „Фокус“.

Технологията, разработена в Университета Монаш в Австралия, изпраща изображения директно към мозъка и би могла да помогне на незрящи с нормална функция на оптичния нерв и част от нервните клетки ганглиони, които изпращат визуална информация от ретината към оптичния нерв.

Основните компоненти на системата са дигитална камера, вградена в очила, компютърен процесор и имплантиран в мозъка чип. Когато камерата в очилата запише визулна информация от заобикалящия свят, тя я изпраща към процесор с джобни размери, носен от потребителя. Процесорът преобразува изображенията в сигнал, който може да бъде изпратен безжично към присадения в мозъка чип. Самият чип представлява миниатюрна мрежа от 11 подобни на плочки елементи. Всеки от тях съдържа 43 електрода, които докосват различни части на мозъка, свързани със зрението.

Дигиталният сигнал от процесора, който се изпраща към чипа и от там към различни мозъчни области, стимулира мозъка и носещият го вижда светлинни проблясъци. Мрежата от 11 плочки имитира 500-пикселово зрително поле. Идеята е мозъкът да се научи да разпознава всеки един от сигналите като обект.

В момента изображенията възпроизвеждат само най-общи щрихи от реалния свят.

“Процесорът е като карикатурист,” казва Артър Лоуъри.

“Той трябва да представи сложна ситуация чрез минимална информация.” С времето резолюцията ще се подобри. Сега изследователите търсят начини за обработка на информацията от камерата, така че системата да създава възможно най-ясни изображения в присадената в мозъка мрежа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.