Жители на столичния квартал Овча купел: Страхуваме се да пускаме децата си до магазина заради бежанците

Десетки жители на столичния кварта Овча купел се страхуват да излязат от домовете с заради бежанския център, който се намира близо до блока им, съобщи БТВ. Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокада на Околовръстното заради липсата на адекватни мерки срещу нелегалните имигранти, които тормозят хората в квартала.

По думите им в бежанския център липсват майки с деца, преобладават младите мъже. Жителка на блока разказва, че полицейски час от мигрантите не се спазва. Шумно е, има пиянски сбивания. Не се спазва никаква хигиена. Тук се събират лица, които се качват на бусове и според хората това е очевиден трафик на хора. В отворено писмо те се обръщат към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова „Елате ни на гости!”.

"Страхуваме се да пускаме децата си дори до магазина. Вечер никой не смее да излезе", разказва жителка на блока в близост. Според друга жителка на квартала са се случвали многократни инциденти.

Стана масово сбиване между мигранти, което се пренесе в двора ни. Децата пищяха. Непрекъснато подаваме сигнали, но не се реагира". Пламен Пенов от Държавна агенция за бежанците твърди, че капацитетът на бежанския център е запълнен на 30%. "Има настанени майки с деца и бежанци предимно от Ирак и Сирия. В района на блока се събират и други бежанци от други места, тъй като в района има интернет клуб и те поддържат връзка с роднините си." Той увери, че ще подаде сигнал към компетентните органи, за да се удовлетворят исканията на хората. От МВР уточняват, че полицейското присъствие в района е засилено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини