Експерт: Можем да очакваме горивата да паднат под 2 лв. след Нова година

Цената на петрола, добиван в Северно море, падна до най-ниското си равнище от 11 години. Февруарските доставки на сорта "Брент", чиято стойност влияе на европейския пазар, поевтиняха до 36 долара и 16 цента за барел. Това коментира пред БНР дилърът на международните финансови пазари Станислав Фортунов.

Той посочи още, че американският лек суров петрол също задържа ниските си стойности, като от началото на годината този сорт е поевтинял с близо 35%. Спадът на световните цени на петрола е подкрепян и от решението на страните-износителки да увеличават добивите.

Главната причина е това, че в началото на месец декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха, че ще запазят производствените нива на текущите стойности, а те са доста високи или около 31 милиона барела дневно, което е рекордно високи нива.

ОПЕК отказва да намали производството, за да може да задържи пазарен дял, докато това правят и Русия, и всички големи производителки в момента. Отказвайки да намалят пазарния дял, цената продължава да спада поради пренасищане от суровината като цяло в световен мащаб.

Българският пазар ще реагира със закъснение на новите ценови нива и горивата по бензиностанциите у нас ще поевтинеят едва след празничните дни, прогнозира Фортунов.

„От Нова година, според мен, бихме могли да очакваме цени под 2 лева за литър. Сега до една седмица вероятно няма да паднат под 2 лева, но с началото на Новата година, то може и да се случи. В зависимост от това дали зимата ще бъде по-топла или по-студена, това също ще окаже влияние на цената на петрола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес