Адвокатът на акушерката Ковачева: Защитата е „на тъмно” по отношение на основното доказателство

За пръв път от падането на тоталитаризма в България се създаде ситуация, при която публично изтече доказателствен материал, който би следвало да бъде съхраняван единствено от прокуратурата.

Въз основа на това незаконно изтичане се създаде един недопустим медиен натиск. За пръв път в България открито се призовава за линч, предлагат се какви ли не специалитети за трепане, колене, бесене от какви ли не хора. Дори са се включили някакви македонски пенюги, които предлагат някакви балкански или ориенталски методи за садистична саморазправа.

Това коментира пред bTV адв. Владислав Янев, който представлява акушерката Емилия Ковачева, обвинена за побоя над новородено.

Той посочи, че е гледал записи в интернет, за които не знае дали са автентични и дали са тези, с които разполага държавното обвинение.

По думите му защитата е оставена „на тъмно” по отношение на основното доказателство.

Янев посочи, че по време на т.нар предявяване, когато би трябвало да има достъп до материалите по делото, е видял дискове в пликове, които не са били отворени с обяснението, че са запечатани от вещи лица. По думите му разследването е „необективно и изцяло едностранчиво”.

Адвокатът посочи, че не е разследвано какво се е случило с битото от Ковачева бебе от нанасянето на последния удар (около 3:15 часа на 18 април) до установяването на състоянието му 12 часа по-късно. Той отбеляза, че две смени медици не са констатирали оттоци и кръвонасядания и чак на третия преглед е станало ясно, че състоянието на новороденото е много тежко.

Пред защитника си Ковачева не е споделяла дали действително е била детето. „За конкретната нощ тя казва, че е била съсипана психически и физически (...) от стреса, от натоварването, от тази изключително отговорна работа – ако я вършиш много продължително време без да спиш”, каза Янев. По думите му клиентката му, която е под домашен арест, преживява случилото се тежко: „Състоянието й е на човек, на когото животът е изцяло съсипан”.

Адвокатът отбеляза, че в случая има нарушени текстове на Кодекса на труда, както и незаконен граждански договор, който Ковачева не е подписвала.

Двамата не са обсъждали подробно новите обвинения за други бити деца, но според него става дума за новородени с увреждания, получени при раждането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право