Balkan Insight: Търговията с бебета процъфтява в България

Бременни българки пътуват до Гърция, за да продадат бебетата си на двойки, които отчаяно искат деца. Търговията процъфтява, докато усилията за предотвратяването й не са особено ефективни, коментира изданието Balkan insight, цитирано от "Фокус".

„Почти всеки от нашето село е оставил бебе в Гърция. Аз поне с тези кървави пари успях да си купя малка къща, че да има къде да живеем с децата. Не съм прахосала и един лев. Много хора обаче продават бебетата си, защото искат да спечелят бързи пари – за пиене, за храната, за празненства. Когато парите свършат, продават следващото бебе“, казва Станка – жена на около 30 години от маргинализираната в България ромска общност. Тя признава, че преди няколко години е продала новороденото си момченце в Гърция за 3500 евро – престъпление, за което в момента срещу нея се води процес.

„Всеки ден съжалявам и не мога да спра да мисля за детето си, но бяха млада и глупава. Не можех да си представя друг начин, по който мога да спечеля пари, за да нахраня другите си две деца, нямах надежда“, казва тя с треперещ глас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят