До средата на 2017 г.: 350 мигранти си отиват доброволно

350 мигранти ще могат да се завърнат по родните си страни до средата на 2017 г., а условието е самите те да желаят това, съобщи пред “Труд” Радослав Стаменков, ръководител на мисията за България на Международната организация по миграция. Средствата са по европейски проект, дофинансиран от МВР. От дирекция “Миграция” на полицията вече обявиха обществена поръчка за купуване на самолетни билети за 30 държави, сред които Ирак, Русия, Алжир, Иран, Кот д‘Ивоар, Камерун, Доминикана и Того. Стаменков уточни, че не се връщат хора в Сирия, където има опасност за живота им. Самолетните билети ще получат такива, които нямат право да пребивават у нас. Сред желаещите да се върнат в родината си имало и хора със статут на бежанци или в процедура на получаване на такъв. Те също могат да участват в програмата. През лятото желание са изявили към 400 души, но повечето от тях са успели да напуснат България междувременно.

През тази година от България вече са си заминали 85 емигранти, а през миналата година - почти 300.

Помощи за реинтеграция от 1000 евро пък ще получат около 70 доброволно връщащи се в родните си страни емигранти и бежанци. Радослав Стаменков обясни, че парите няма да бъдат давани на ръка, а като помощ за здравно осигуряване, училище, професионална квалификация или старт на дребен бизнес.

МОМ проверява мотивацията на желаещите за завръщане. Освен това чрез мисиите си в другите държави по света помага при пътуване и транзит през различните държави. Служители на международната организация ще помагат и на място. Предимство за получаване на парите за реинтеграция имат възрастни, болни, майки с деца и мигранти от други уязвими групи.

В България МОМ помага главно с юридически консултации на търсещи убежище, както и на българи имигранти, закъсали зад граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини