БСП предлага въвеждане на минимални прагове на заплати за учени

За въвеждане на минимални прагове на заплащане, базови заплати за университетските преподаватели и научните работници настоява ПГ на "БСП лява България". Предложението е внесено в законопроект за изменение и допълнение на закона за висшето образование.

Това съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева, която е сред вносителите.

"Целта е по-голяма сигурност за младите преподаватели, които днес са с ниски заплати", обясни Бояджиева.

Тя допълни, че въвеждането на минимални прагове е инструмент за преодоляване на очертаващата се тенденция в България за рязко намаляване на научния потенциал, който е ключов за развитието на държавата.

Според предложението на БСП асистентите трябва да имат гарантирана стартова заплата в размер не по-малко от 2 минимални работни заплати, главните асистенти - 3 пъти МЗР, като се следва скала за всяка от длъжностите в академичната йерархия.
"Икономическите анализи показват, че бедността в България значително ограничава достъпа до висше образование.

Това налага извода, че икономическите тежести на висшите училища не бива да се поемат от студентите. В съзвучие с европейските тенденции за гарантиране на социалната значимост на висшето образование в законопроекта се предлагат намаляване на таксите на студентите в държавните висши училища за сметка на финансиране от държавния бюджет", коментира Бояджиева.

Тя уточни, че от семестриални такси да бъдат освободени студентите, които се обучават по приоритетни за държавата специалности, за които няма достатъчно кандидати, а са необходими специалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини