На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Отварят Евксиноград за туристи след Нова година

След Нова година отварят Двореца „Евксиноград “ за посещения на български и чуждестранни туристи. Бивщата царска резиденция, сега база на властта край морето, дълго време беше табу за простосмъртни . А от две години тази уникална със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради мащабната реставрация на Двореца и възвръщане на целия му блясък от преди 130 години по проекта на МС за близо 9.8 млн.лева .

„Евксиноград“ се превръща в атрактивна туристическа дестинация и влиза в маршрутите на всички големи туроператори. След Нова година ще бъде представен със своя уеб страница , на която ще бъдат качени цени за посещение, времетраене на разходките и какви турове ще се провеждат в него. Това съобщи ръководителката на проекта “ Реставрация и консервация на дворец „Евксиноград“ и прилежащия му парк “ Надежда Йорданова. Входът ще струва между 5 и 18 лева, при цени между 5 и 8 лева досега. Най-ниската тарифа се запазва за пенсионери и учащи се, ще има намаления и за групови посещения.

В Двореца са реставрирани фасадиге на сградата , възстановени са княжеската спалня с будоар и баня, огледалния салон за срещи, работният кабинет , изграден е вътрешен панорамен асансьор за хора с увреждания, сервизен асансьор за кафето в западното крило , изпълнени са автентичните настилки и копринени тапети по стените. Очаква се попълнение с оригинални мебели, между които и билярдна маса, за които МС обяви обществена поръчка. В нея могат да участват без ограничетие както майстори -дърворезбари, така и антиквари.На третия етаж в сградата ще има музей на дворцовия живот с експонирани вещи на царската фамилия. Ше бъде изложен описът на арх.Леерс с поръчка за мебелите от лондонска фирма, направена през 1892 г. В „Евксиноград“ са възстановени още щалът -бившата конюшня, Холандската и Френската оранжерии, паркът с лилиите и розариумът пред Двореца по оригиналните планове от изграждането им.По проекта е консервирана античната и средновековна крепост “ Кастрици“ -единственият археологически обект, който беше затворен и пазен зорко от НСО. Той влиза също в туристическите маршрути. Край него е реставрирано и любимото каменно царско кресло върху издатина в морето.

Това културно-историческо наследство и прекрасно място , с което се гордеят Варна и България, ще стане широко достъпно за туристи, каза регионалният министър Лиляна Павлова, която посети Двореца във финалната фаза на проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.