Отварят Евксиноград за туристи след Нова година

След Нова година отварят Двореца "Евксиноград " за посещения на български и чуждестранни туристи. Бивщата царска резиденция, сега база на властта край морето, дълго време беше табу за простосмъртни . А от две години тази уникална със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради мащабната реставрация на Двореца и възвръщане на целия му блясък от преди 130 години по проекта на МС за близо 9.8 млн.лева .

"Евксиноград" се превръща в атрактивна туристическа дестинация и влиза в маршрутите на всички големи туроператори. След Нова година ще бъде представен със своя уеб страница , на която ще бъдат качени цени за посещение, времетраене на разходките и какви турове ще се провеждат в него. Това съобщи ръководителката на проекта " Реставрация и консервация на дворец "Евксиноград" и прилежащия му парк " Надежда Йорданова. Входът ще струва между 5 и 18 лева, при цени между 5 и 8 лева досега. Най-ниската тарифа се запазва за пенсионери и учащи се, ще има намаления и за групови посещения.

В Двореца са реставрирани фасадиге на сградата , възстановени са княжеската спалня с будоар и баня, огледалния салон за срещи, работният кабинет , изграден е вътрешен панорамен асансьор за хора с увреждания, сервизен асансьор за кафето в западното крило , изпълнени са автентичните настилки и копринени тапети по стените. Очаква се попълнение с оригинални мебели, между които и билярдна маса, за които МС обяви обществена поръчка. В нея могат да участват без ограничетие както майстори -дърворезбари, така и антиквари.На третия етаж в сградата ще има музей на дворцовия живот с експонирани вещи на царската фамилия. Ше бъде изложен описът на арх.Леерс с поръчка за мебелите от лондонска фирма, направена през 1892 г. В "Евксиноград" са възстановени още щалът -бившата конюшня, Холандската и Френската оранжерии, паркът с лилиите и розариумът пред Двореца по оригиналните планове от изграждането им.По проекта е консервирана античната и средновековна крепост " Кастрици" -единственият археологически обект, който беше затворен и пазен зорко от НСО. Той влиза също в туристическите маршрути. Край него е реставрирано и любимото каменно царско кресло върху издатина в морето.

Това културно-историческо наследство и прекрасно място , с което се гордеят Варна и България, ще стане широко достъпно за туристи, каза регионалният министър Лиляна Павлова, която посети Двореца във финалната фаза на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини