Доброволци имитирираха земетресение

Полицаи, пожарникари, медици и доброволни формирования от Шуменско показаха как могат да се справят със земетресение, последвала заплаха от наводнение, пожар и поне дузина ранени от бедствията.

Село Мадара под уникалния релеф Мадарски конник, за който нямаше никаква опасност, стана епицентър на сухата тренировка във вторник. Ръководител на спасителната операция по обяд в центъра на селото беше областният управител Донка Иванова.

Мадара се огласи от вой на пожарни, спасителни автомобили, линейки, имаше блокирани пътища, а по улиците на селото се чуваше "Опасност от наводнение". Хората трябваше да напускат къщите с уж паднали комини и напукани стени. 12 доброволци бяха в ролята на пострадали. Чиновникът от община Нови пазар Калин Иванов, който лови нарушители по Наредба 1, беше с черепно-мозъчна травма и се изяви като най-добрия актьор сред ранените.

Охканията му "умирам, спасете ме, лошо ми е" продължиха четвърт час и предизвикаха искрено съчувствие сред медиците. На финала на цялото бедствие губернаторът Иванова го поздрави за автентичното страдание. Още един мъж беше с 32% изгаряния и отпътува за варненска клиника, но не издаде звук. Останалите статисти се бяха разминали с леки травми.

Заради наличието на вятър, огнеборците не запалиха огън край кметството, а гасиха само димки.

Практическото занятие продължи в болницата в град Нови пазар, която прие ранените. На финала имаше и разбор за готовността да се посрещнат бедствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони