Едва 16-17 % от българите пазаруват онлайн

Според последните проучвания 16-17 % от българите пазаруват онлайн, което е изключително нисък процент. Това каза в интервю за Фокус Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители” и доктор по икономика.

„Това сравнено с една Холандия да речем, където над 80-85 %, е изключително ниско. Българите все още са доста предпазливи в пазаруването по мрежата. Много хора просто не се възползват от огромните предимства”, коментира д-р Николов. По думите му, на един интернет търговец не му се налага да плаща наем на магазин и охрана.

„Много често едни и същи продукти можем да видим на чувствително по-атрактивни цени онлайн, отколкото в традиционния магазин”, обясни д-р Богомил Николов. Той уточни, че рискът и недостатъкът на този вид пазаруване се крие в невъзможността стоката да бъде изпробване.

„За сметка на това имаме много по-големи права, отколкото в нормалния магазин. Например правото да върнем стоката в 14-дневен срок без изобщо да посочваме причина. Може просто да не сме я харесали. Въпросът е, че има определена процедура, която трябва да се спазва и някои хора просто не я познават. Тя е, че трябва да изпратим уведомление до търговеца, трябва да върнем стоката и след това той трябва да ни върне парите в 14-дневен срок по начина, по който ние сме закупили стоката или ако не се разберем за нещо друго”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес