Над 1,2 млн. българи ще пътуват в страната и чужбина за празниците

Повече от 1,2 млн. души ще пътуват както в страната, така и в чужбина между 15 декември и 6 януари. Това каза за Фокус Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма във връзка с тенденциите в туризма през Коледните и Новогодишните празници.

Драганов поясни, че специално по Коледните и Новогодишните празници от страната излизат около 240 000 души, а при нас ще влязат 110 000 чужди туристи.

„Записванията за Коледните и Новогодишните празници започнаха още преди една година от доволните клиенти, които, прекарвайки добре в хотелите в България, резервираха своите места за следващата година. В последните години има такава практика, когато човек е прекарал добре някъде, създал е добри връзки с обслужващия персонал, харесал е заведението или хотела, да избере същото място за празничните дни през следващата година”, обясни Драганов. Той посочи, че 2015 г. се характеризира с един висок процент на повторяемост на гостите на най-хубавите ресторанти и хотели на територията на цялата страна.

За българите, които излизат в чужбина Драганов отбеляза, че по-голямата част от тях отиват на посещение при близки, роднини и приятели. „Те отиват при свои родственици, деца, внуци, които се намират на територията на ЕС, най-вече в Германия, Испания, Италия. Тези, които ползват организирани екскурзионни пътувания са значително по-малко”, коментира още Румен Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини