Юноша, преживял тежка катастрофа, мечтае да е командос

Дните на Григор минават между залата за рехабилитация и класната стая

Григор Иванов-Гого пристъпи отново във фитнес залата на СК "Вароша" в Ловеч. Възпитаникът на гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" в Ловеч преживя ампутация на едната нога след автомобилна катастрофа в града на р. Осъм на 1 август м.г. На 10 декември т.г. вечерта 18-годишният гимназист се върна към спорта, практикуван от него две години преди опасното премеждие. Юношата направи първата си тренировка, подпомаган от своя добър приятел и студент в Академията на МВР Георги Найденов и под наблюдението на собственика на клуба и колежански преподавател сенсей Петър Магеранов.

"Усещам леки тръпки в проблемния крак, но не е нещо, което може да ме спре", заяви с усмивка пред нашия екип Гого. Майка му Мариета е акушерка, а баща му Станислав - строителен инженер. На 5 ноември т.г. съучениците му от 12 "б" клас успяха чрез благотворителен концерт в местния Драматичен театър да съберат 30 хиляди лева за протеза, за да може Григор да захвърли патериците. В благородната изява се включиха имена от родната поп музика като Орлин Павлов и Ангел Ковачев, 15-годишният специализант в Академията по сценични изкуства на Пол Маккартни в Ливърпул и в детския майсторски клас в Санкт Петербург Радко Петков от Троян, младежите от фолклорна формация "Елит".

"Една от причините да се върна в залата е, че съм обещал на доктор Георги Ковачев, който ме оперира във ВМА, да направим спаринг по самбо. Той тренира под ръководството на сенсей Магеранов джу-джицу, така че и на мене ми предстои сериозна подготовка. Но това ще е след втората операция, когато ще съм вече с протеза и без каквито и да било бастуни", твърди гимназистът. Неговият любим учебен предмет е математиката, интересни са му и часовете по история. Като повечето млади хора Григор има лична класация на филмите. За него номер 1 са Coach Carter и "Кръстникът". Книгата, която препрочита, е автобиографията на Беър Грийлс - бивш командос от САС (SAS - Special Air Service, Специални въздушни части) и настояща тв звезда на Discovery Channel. Идол в живота за Гого е покойният наш каскадьор Явор Кехайов.

"И Беър, и Явор са надмогнали изпитания, подобни на моето. Надявам се да преживея неща, достойни един ден да имам биография, която по нищо да не отстъпва на тази на Грийлс. Ще я чета с не по-малко удоволствие от това, с което днес прелиствам книгата на британеца", казва младокът с ръст и осанка на Дон Кихот де ла Манча, познат ни от платното на Гюстав Доре. Григор не премълчава и че тази учебна година успехът му е по-висок от миналата година.

"Всичко е въпрос на мотивация! За мене на тази земя има само духовни инвалиди, други няма!", заявява Григор Иванов-Гого, чийто ден минава между класната стая и залата за рехабилитация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл