Природният газ ще поевтинее и на 1 януари, и на 1 април

Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 януари да се понижи с 2.32 на сто, обяви изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов в рамките на открито заседание на КЕВР.

Първоначалното предложение на газовото дружество от началото на месеца беше за поевтиняване на природния газ с 2.1 на сто.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че на свое закрито заседание на 30 декември регулаторът ще вземе окончателно решение за цената на природния газ през първото тримесечие на 2016 година.

За последното тримесечие на тази година енергийният регулатор свали цената на синьото гориво с 14.26%, което стана възможно, заради 30 процентното намаление на газа като цяло за 2015 година. Очакванията към момента са, че поевтиняване ще има и през второто тримесечие на 2016 г.

Природният газ ще поевтинее от началото на април 2016 г. с още поне 10 на сто, прогнозира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Очакваме съществено намаление в цената на газа за второто тримесечие, каза Петьо Иванов в отговор на въпрос как ще се отрази поевтиняването на суровия петрол на международните пазари върху цените на синьото гориво у нас. Според него влияние ще окаже и газохранилището в Чирен, което по това време на годината вече няма да е ценообразуващ фактор.

В отговор на въпрос ще бъде ли достатъчно намалението в цената на природния газ от началото на април 2016 г., така че да се отрази в цената на парното, Петьо Иванов каза: "Със сигурност". В отговор на други журналистически въпроси за прогнозираното оттогава поевтиняване, изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза, че "Ще е минимум с 10 на сто".

Задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" в момента са около 240 млн. лева, от които основната част - 178 млн. лева, са на "Топлофикация София", посочи Иванов. По думите му дружествата се разплащат редовно и се очаква към края на годината задълженията им да намалеят.

В момента газовото дружество разполага с достатъчно средства и няма ликвидни проблеми, редовно плаща за доставките на природен газ в страната към "Газпром" и очаква да излезе с реална печалба в края на годината, макар и малка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес