До 5 г. затвор за Блатер и Платини

До 5 години затвор грозят Сеп Блатер и Мишел Платини. Босовете на ФИФА и УЕФА бяха санкционирани за по 8 години от комисията по етика на световната централа, но това е само за спортна дейност. Швейцарският съд е започнал свое разследване за хонорара от Блатер към Платини на стойност 1,8 милиона евро.

Двамата посрамени началници имат право да ходят на мачове, но задължително с билети - като обикновени фенове. Нямат право да дават интервюта и да седят във ВИП-а. Забранени са им лични колонки в медии.

Временен президент на УЕФА стана испанецът Анхел Мария Вияр. Избори преди май няма да има. Кандидатури ще се издигат до края на март. Конгресът за нов шеф на ФИФА ще е на 26 февруари. Нито Блатер, нито Платини ще бъдат допуснати като гости. На Сеп е забранено да посещава сградата на ФИФА, нито музея, дори да си купи билет. За първи път от много години Блатер няма да връчи „Златната топка“ на новия й кавалер на церемонията в Цюрих на 12 януари. Забранява му се да организира и детския турнир на името му, който повече няма да се казва така.

Какво още губи Блатер? Няма да получава заплата от ФИФА - 923 000 евро годишно. Трябва да предаде служебния „Мерцедес“ и шофьора си. Трябва да освободи жилището на ФИФА в Цюрих. Според германския вестник „Билд“ състоянието на Блатер е повече от 200 милиона евро.

Заедно с Платини той ще се жалва пред Спортния арбитражен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят