Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Кметове и губернатор оспорват нови заплати в Русенско

Кметовете на община Ветово, град Сеново и село Писанец оспорват определените им заплати от новия Общински съвет, съобщиха от Административния съд в Русе. Те оценяват месечниет им трудови възнаграждения като незаконосъобразни- Срещу решението на местния парламент възразява и областният управител на крайдунавсикя град Стефко Бурджиев.

Новият стар кмет с пети мандат на община Ветово вече се разписва срещу дадената му минимална заплата по закон от 730 лв. „Това е политически терор, проблемът не е колко пари ще получавам, а има ли общо съгласие как да се управлява и развива общината“, заяви градоначалникът Георги Георгиев /МК „Бъдеще за всички“/. В предишния си мандат той е вземал 1462 лв. на месец.

С решение на местния парламент от 9 ноември т.г. трима кметове на населени места от ДПС в общината получават по-високи заплати от ветовския градоначалник. Новият стар кмет на град Глоджево Илхан Абтиходжев взема 1650 лв. месечно при 716 лв. в предишния му мандат. Толкова слага в джоба си и преизбраният кмет на село Смирненски Салих Салиев, който досега е вземал 627 лв.

Кметът на село Кривня Реджеб Аков се разписва срещу 1400 лв. при 607 лв. в предишния му мандат. Новата стара кметица на град Сеново Инна Георгиева /БСП/ пък разчита на 390 лв., докато преди е получавала 627 лв. Виолета Неделчева /МК „Бъдеще за всички“/ на село Писанец взема 380 лв. при полагаеми до 1300 лв. Като кметски наместник досега тя е вземала 420 лв.

Новите заплати са предложени без мотиви от общинския съветник и кандидаткмет на ГЕРБ в местните избори Димитър Денев /ГЕРБ/. „Предложението граничи с подигравка с тези хора, които работят по тези населени места“, заяви – общинският съветник от МК „Бъдеще за всички“ Паско Христов.

Според председателя на местния парламент д-р Мехмед Мехмед /ДПС/ „предложението в рамките на нормативната уредба“ и Общинският съвет решава „дали или не е целесъобразно, законосъобразно и кой кого унижава“. Решението е гласувано с 10 гласа „за“, 4 – „против“ и 1 въздържал се.

Заради политически дрязги и междуличностни отношения в предишния мандат Общинският съвет две поредни години отказваше да гласува бюджета на Ветово.
На балотажа кметът Георги Георгиев победи с 50,11% /3233 гласа/ Мехмед Мехмед, за когто гласуваха 49,89% /3219 гласа/. Димитър Денев отпадна още на първия тур със събраните 12,21%. АС в Русе отхвърли жалбата на Мехмед и потвърди резултатите от местните избори в община Ветово.

В новия 17-членен Общински съвет ДПС има 7 съветници, МК „Бъдеще за всички“ – 6, ГЕРБ – 3, МК „БСП и АБВ“ – 1.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.