Минимална заплата в Европа иска новият председател на ЕК Сред идеите й са промени за защита на околната среда, включително и данък върху CO2

Чайка отвлече чихуахуа от двора на собственичката му

50 000 потребители останаха без ток в Ню Йорк

Верижна катастрофа на магистрала „Тракия“ край Стара Загора

Новият шеф на фонд „Земеделие“: Служителите ни са в стрес, само трима от директорите са на работа

Най-малко 32 души са загинали от удари на мълнии в Северна Индия за един ден

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Превозвач заплашва да остави Севлиево без междуградски транспорт Причината - липса на годишни винетки за автобусите

Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста

Защо Тръмп обича “взвода” на радикалните социалистки Да определиш дневния ред на обществената дискусия

Как човек сте, ако нямате селфи с морски пейзаж?

EK разработва пакет с помощи за Ирландия заради Брекзит

63-годишен англичанин се е удавил в морето в Бургас

САЩ ще изпратят астронавти на дългосрочна мисия на Луната

Маскирани нападнаха с пръчки участници в масов протест в Хонконг (ВИДЕО)

895 млн. лв. нови депозити само за месец

Въпреки рекордно ниските лихви по депозитите гражданите и бизнесът започват да спестяват с по-бързи темпове. През ноември депозитите в банковата система са се увеличили с 895 млн. лв. и вече достигат внушителните 62,42 млрд. лв. по данни на БНБ. За сравнение през октомври спестяванията в банковата система се увеличиха с 583 млн. лв., а през септември – с 347 млн. лв.

През миналия месец фирмите са били по-активни в заделянето на пари от домакинствата. Спестяванията на бизнеса към края на ноември възлизат на 17,62 млрд. лв., което е със 602 млн. лв. повече спрямо предишния месец. Натрупаните средства по влоговете на домакинствата достигат внушителните 41,81 млрд. лв. Това означава, че само за месец спестяванията на гражданите са се увеличили с 352 млн. лв. Намаление се отчита само при депозитите на финансовите предприятия като застрахователни дружества и пенсионни фондове. По сметките на тези дружества към ноември е имало 2,99 млрд. лв., или с 59 млн. лв. по-малко спрямо предходния месец.

В същото време данните на централната банка показват, че лихвите по депозитите достигат рекордно ниски нива. През ноември средната доходност по новите срочни влогове за бизнеса в левове е 0,68%, а в евро – 0,71%. Средната лихва по новите депозити на домакинствата е малко по-висока. По срочните влогове в левове тя е около 1,41%, а по сметките в единната евровалута – 1,21 на сто.

ОЖИВЛЕНИЕ

Малък ръст при

кредитите за бизнеса

31,07 млрд. лв. са кредитите за бизнеса в края на ноември. Само за един месец отпуснатите от банките заеми са се увеличили с 247 млн. лв., отчита БНБ. Символичен спад с 3 млн. лв. има обаче при домакинствата, като размерът на отпуснатите кредити за тях е 18,32 млрд. лв. Причината е, че гражданите се стремят да свиват максимално задълженията си и са предпазливи с вземането на нови заеми. Банкери посочват, че ниските лихви не са достатъчен фактор, за да има сериозна тенденция на ръст в кредитирането. Според тях гражданите все още се чувстват несигурни за работата си и бъдещите си постъпления.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.