Банки вдигат такси с 10 до 40 ст.

Част от банките започнаха да вдигат таксите за обслужване на граждани, на фона на спадащите приходи от лихви, които реализират. През последните два месеца това направиха 5-6 трезора, съобщи финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова пред „Труд“. Промените по някои от тарифите влизат в сила след Нова година.

„Обикновено това са такси, които не могат да бъдат избегнати, като например тази за поддръжка на разплащателна сметка“, обясни тя. Повишението при тази услуга е с 10 до 40 ст., с което таксите достигат 1-2 лева на месец.

Промени има и в таксите при теглене от банкомат. Една от банките е повишила тарифата, ако се теглят пари с нейна карта от устройство на друга банка. Увеличението е от 1 лев на 1,10 лв. Друг трезор леко е повишил таксите при теглене от банкомат в чужбина.

За сравнение по данни на асоциация „Активни потребители“ през 2010 г. банките или не са събирали такса за теглене от банкомат на трезор, издател на картата, или сумата е била символична. При теглене от устройства на друга банка тогава таксата е достигала максимално до 1 лев.

Единични промени има и по отношение на други такси. Например една от кредитните институции е повишила годишната сума за управление на кредитна карта от 25 на 40 лв., а друга е въвела месечна такса за поддръжка на депозитна сметка.

Според Христо Костов, директор „Картови разплащания“ в оператора „Борика“, заради повишените такси при теглене от банкомат средната сума на една трансакция се е увеличила. По данни на БНБ тя е нараснала от 169 лв. през втората половина на м.г. на 170 лева за първото шестмесечие на т.г.

През последната година приходите на банките от такси значително нарастват. Към октомври те са били 845,4 млн. лв., а през същия месец на миналата година - 778 млн. лв., по данни на БНБ. От Асоциацията на банките в България обясниха, че причината за увеличението е масовото предоговаряне на кредити, след като със Закона за потребителския кредит бяха премахнати редица такси, като например тази за предсрочно погасяване, за усвояване на отпуснатия заем и др. Трезорите обаче компенсираха с повишение на вече съществуващи такси.

В същото приходите на банките от лихви намаляват. Към октомври те са 3,06 млрд. при 3,30 млрд. лв. за същия месец на м.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси