От април газът може да поевтинее с още 10%

Цената на природния газ от Нова година ще бъде намалена с 2,32%, стана ясно на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера. Искането на държавната компания „Булгаргаз“ беше за поевтиняване с 2,10%.

“Булгаргаз” очаква обаче ново поевтиняване от април с минимум 10%, съобщи по време на обсъждането изпълнителният директор на компанията Петьо Иванов. По думите му основната причина е поевтиняването на петрола и алтернативните на газа горива. Иванов дори се пошегува, че заради готвеното намаление "Дядо Коледа идва от Русия".

Природният газ е основна суровина за топлофикациите. Винаги когато цената му намалее с повече от 5%, следва поевтиняване и на топлоенергията. От КЕВР обясниха, че заради малката корекция сега няма да се променя цената на парното. Преизчисление ще бъде направено през април.

Петьо Иванов обясни още, че вероятно “Булгаргаз” ще завърши годината на печалба, макар и малка. Той отрече, че компанията не се е запасила със синьо гориво, но потвърди информацията на “Труд”, че компанията вече черпи от запасите си в Чирен въпреки все още топлото време. Добиваните от там количества са 1,6 млн. кубически метра дневно. Цената на горивото от хранилището е по-висока от тази, по която горивото се доставя от Русия.

Към момента топлофикациите дължат над 260 млн. лв. на “Булгаргаз”. Най-големият длъжник е столичната топлофикация. Въпреки това “Булгаргаз” плащал редовно газа си на руснаците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика