Мюфтийството и проф. Танев в спор за Висшия ислямски институт

Училището обучава мюфтии и имами, но дипломите са без държавен печат

Просветният министър проф. Тодор Танев и Главното мюфтийство у нас влязоха в задочен спор за статута на Висшия ислямски институт в София. Причината - в писмен отговор до депутата от ГЕРБ Пламен Нунев министърът обяснява, че образователното ведомство “не е получавало информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който се самоопределя като висше училище”. В становището е обяснено, че по Закона за висшето образование институтът няма акредитация, а от дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет обясниха пред “Труд”, че дипломите, които училището издава, не носят държавен печат и са валидни само в рамките на вероизповеданието и неговите институции.

В отговор от Главното мюфтийство разпространиха писмо, в което не оспорват, че Висшият ислямски институт няма статут по Закона за висшето образование, но припомнят, че той е легитимно учебно заведение за нуждите на изповеданието. Институтът е открит по Закона за вероизповеданията през 1999 г. със заповед на тогавашния вицепремиер Веселин Методиев. Освен това по същия законов ред има и Висше духовно училище “Св. Тривелий” в София и Православна духовна академия “Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив.

От мюфтийството обясниха пред “Труд”, че са готови с по-голямата част от документите за искане за акредитация на института по Закона за висшето образование, подготвят се и хабилитирани лица. Институтът обаче не отговаря на едно от основните изисквания - няма собствена база за кампус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини