Франция говори за Здравка Евтимова

Започва обработката срещу комари в София

Новакът „Царско село“ представи каре нови

Караянчева в Баку: Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност

Окръжен съд – Бургас присъди 10 месеца затвор за наркотици Европейски съдии наблюдаваха процеса

Карлос Контрера с предложения за плана за Борисовата градина

Кредитното консултиране – една от най-динамично развиващите се услуги в България Интервю с Деян Василев, председател на Асоциацията на Кредитните Посредници в България и основател на Кредитланд

Бюджетна комисия прие на второ четене партийната субсидия да се намали на 1 лев на глас

Путин: Недопустимо е директорът да получава 10 пъти по-висока заплата от редовия работник

Емануела се разголи за реклама

Аржентина на мач от отпадане

Топлофикация – Перник осъди общината за просрочени задължения

„УМБАЛ-Бургас“ получи 510 пакета специални пелени за недоносени бебета

Сравниха Салах с Роналдо и Меси

Хакери атакуваха живата връзка с Путин "Росстелеком": Отразихме две мощни DDoS-атаки

Филмът на „Ал Джазира“ за България свален от ефир

Филмът на международния телевизионен канал „Ал Джазира”, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир, информира Би Ти Ви.

По думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята историкът. Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени, които да придадат тежест и усещане за достоверност на направените твърдения. Професорът напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били „верни”. През последните години в Турция беше създаден специален фонд, който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

Този филм е „активно мероприятие”, твърди експертът по антитероризъм Славчо Велков. По думите му времето, избрано, за да се разпространи документалния филм, не е случайно. Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Филмът е заснет у нас, със журналистическа подкрепа, под носа на онези, които би трябвало да контролират подобни действия, изтъкна Велков.

Проф. Димитров се съгласи с тезата, че моментът, в който се разпространява филма, не е случайно подбран. Сега е активен период за неоосманистката идея на Балканите, изтъкна той. По думите му показването на филми като нашумелият „Великолепният век” в България имат за цел да докажат, че Турция винаги е била част от Европа. Според директора на Националния исторически музей подобни творби ще доведат до възмущение на мюсюлманите, които ги гледат, от „гадните българи”. Възможно е някои от тях дори да се радикализират.

Известно е, че турските и катарските сили за сигурност работят заедно от известно време, подчерта Велков. („Ал Джазира” е катарски телевизионен канал – б.ред.) По думите му няма опасност от военна намеса на Турция в страната. Анкара иска чрез нас да осигури създаването на Зона за сигурност в северна Сирия и по този начин да завземе части от териториите на страната, коментира проф. Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.