Утешават бездомници с параклис

Параклис утешава бездомниците във временния приют "Добрият самарянин" в Русе. В помещението с кръст, библия и два стола може да ходи всеки, който иска да се помоли и да намери подкрепа в Бога. Идеята е на енорийския свещеник към католическата катедрала "Свети Павел от Кръста" в крайдунавския град отец Валтер Горра.

В приюта католическата организация "Каритас" инвестира преди 3 г. над 250 000 лв. от дарители за ремонт, централно топлофициране и обзавеждане на първия етаж на бившето училище "Стефан Караджа". Сградата й беше предоставена за 10 г. от общината. "Добрият самарянин" дава убежище на 60 хора без покрив, които се изпращат от РД "Социално подпомагане". В момента всичките 60 места са заети.

Освен храна и подслон, бездомниците получават психологическа и юридическа помощ. В приюта им съдействат за работа и дом, да си набавят документи и да се интегрират в обществото.

Близо 100 издирени бездомници от доброволци на БЧК са картотекирани с лични данни и пръстови отпечатъци в специален регистър на РД "Социално подпомагане". Едни отказват да влязат в списъка, а други нямат лични карти. Според проверките повечето имат постоянен адрес, но жилищата им тънат в мизерия и мръсотия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони