ДФ "Земеделие" си прибра парите от фермер в Русе

ДФ "Земеделие" си прибра 24 460 лв. финансова помощ от земеделски стопанин в Русе, предоставени по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" от ОП за развитие на селските райони. Районният съд постанови Р.П.Ц. да плати още 2346 лв. лихва върху сумата и 2311 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Русенския окръжен съд.

Фондът сключил договор с фермера за общо 48 892 лв., които трябвало да се изплатят на два етапа. Р.П.Ц. получил първия транш, а за втория бил длъжен да покаже до 3 г., че е развил личното си стопанство. Макар че контрактът бил удължен двукратно с анекси, животновъдът не представил никакви документи и се отказал от договора. При проверката се оказало, че той не е инвестирал парите в кравеферма.

Това не е първата злоупотреба с евросредства в Русенско. Двама братя от село Кошов бяха осъдени условно от окръжния съд за източени субсидии с измислени прасета. Здравко Иванов получи 2 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок, а Йордан Иванов - 1,6 г. с 3 г. изпитателен срок. Те трябва да платят общо 3500 лв. глоба и 24 446 лв. обезщетение на държавата.

Златко и Йордан Иванови бяха обвинени, че през 2008-2010 г. получили парите с документна измама. Животновъдите взели субсидиите, за да отгледат 210 прасета и 15 свине майки. Част от отглежданите животни били заклани или още неродени, а други се угоявали безпричинно.

Фермерите декларирали в подадените документи, че изхранват маркираните животни. При проверката кочините били празни, а в свинефермите нямало ограда, вода и дезинфекциозна площадка. Златко Иванов представил и невярно удостоверение от НАП, че няма задължения към държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони