Музеят в Русе намигва с картички от соца

Регионалният исторически музей /РИМ/ в Русе намигна с изложба от 7 поздравителни картички "Честита да ни е Новата година" от времето на соца. Две от тях е подписал лично Тодор Живков, по една носят подписите на някогашните държавни ръководители Гриша Филипов, Станко Тодоров и Георги Йорданов, а други две са от акад. Благовест Сендов и акад. Л.Илиев.

Идеята за експозицията подсказва русенецът д-р Камен Рикев, който работи в Люблин. Колекцията му завещава неговият баща. Той получава картичките като някогашен ръководител на научния институт по царевицата в град Кнежа. Изпращането им от висш представител на държавната власт е носело благоденствие и признание.

"Картичките имат стилистиката на 80-те години на 20 век и съхраняват диалогичния характер между двама души", обясниха организаторите. Изображенията са предимно на картина или амфора като част от културното историческо наследство. Те изместват фокуса от Коледните празници към посрещането на Новата година и затова са изчистени от християнска символика.

В РИМ се пазят и вещи на бившите соцлидери Тодор Живков и Николае Чаушеску от някогашната резиденция "Липник" край Русе. Събраните бюра, стъклени мастилници, полилей и лампион бяха дарени покрай замяната на някогашната "къща за отдих" срещу 5 маломерни апартамента в крайдунавския град. Те са заснети на място и ще могат да се ползват в експозиции.

В резиденцията, която беше купена от "Тива ком" за луксозен старчески дом, имаше по 2 луксозни апартамента за Тодор Живков и Николае Чаушеску и техните съпруги. Те включват голяма дневна, спалня и баня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони