На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Музеят в Русе намигва с картички от соца

Регионалният исторически музей /РИМ/ в Русе намигна с изложба от 7 поздравителни картички „Честита да ни е Новата година“ от времето на соца. Две от тях е подписал лично Тодор Живков, по една носят подписите на някогашните държавни ръководители Гриша Филипов, Станко Тодоров и Георги Йорданов, а други две са от акад. Благовест Сендов и акад. Л.Илиев.

Идеята за експозицията подсказва русенецът д-р Камен Рикев, който работи в Люблин. Колекцията му завещава неговият баща. Той получава картичките като някогашен ръководител на научния институт по царевицата в град Кнежа. Изпращането им от висш представител на държавната власт е носело благоденствие и признание.

„Картичките имат стилистиката на 80-те години на 20 век и съхраняват диалогичния характер между двама души“, обясниха организаторите. Изображенията са предимно на картина или амфора като част от културното историческо наследство. Те изместват фокуса от Коледните празници към посрещането на Новата година и затова са изчистени от християнска символика.

В РИМ се пазят и вещи на бившите соцлидери Тодор Живков и Николае Чаушеску от някогашната резиденция „Липник“ край Русе. Събраните бюра, стъклени мастилници, полилей и лампион бяха дарени покрай замяната на някогашната „къща за отдих“ срещу 5 маломерни апартамента в крайдунавския град. Те са заснети на място и ще могат да се ползват в експозиции.

В резиденцията, която беше купена от „Тива ком“ за луксозен старчески дом, имаше по 2 луксозни апартамента за Тодор Живков и Николае Чаушеску и техните съпруги. Те включват голяма дневна, спалня и баня.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.