Веселин Божков: Още от април догодина роумингът ще стане по-евтин

Още от април догодина роумингът ще стане още по-евтин. Това каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията за Фокус.

„Операторите ще бъдат в състояние да добавят една малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар. Става дума за 5 евро цента на минута на повикване, два евро цента на смс и пет евро цента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75 % по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес”, каза той. По думите му, паралелно ЕК започна изготвянето на анализ на пазара на роуминг. Веселин Божков посочи, че това не е някакво политическо решение на регулаторите, били те европейски и национални.

„Всичко трябва да стане на базата на един научен анализ на пазара на роуминг в рамките на съюза. В този анализ цели да бъдат оценени нивото на разходите присъщи на роуминга, степента на сближаване на националните тарифи, защото знаете, че ние сме 28 държави, има специфични особености, ръст на потреблението, фактори, които ще обособят дефинирането на политиката за справедливото ползване, както казват европейците и устойчиво прилагане на роуминг на национални цени, без това да е в ущърб на националните, нито на останалите посетени пазари”, обясни Веселин Божков.

По думите му, е необходимо да се намери този баланс. „Националните рагулаторни органи, в това число и КРС и предприятията предоставящи роуминг услуги предоставиха данни и също така имат възможност да участват в консултациите ,които ЕК ще провежда и тя ги е вече стартирала до края на месец февруари 2016 г. В този аспект до 15 юни 2015 г. въз основа на анализа и активното съдействие на органа на европейските рагулатори в областта на електронните съобщения ЕК следва да изготви законодателно предложение, след приемането на което би могло да се пристъпи към отпадането на надценките за роуминг в рамките на обемите, дефиниране в политиката за справедливото ползване”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес