Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Веселин Божков: Още от април догодина роумингът ще стане по-евтин

Още от април догодина роумингът ще стане още по-евтин. Това каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията за Фокус.

„Операторите ще бъдат в състояние да добавят една малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар. Става дума за 5 евро цента на минута на повикване, два евро цента на смс и пет евро цента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75 % по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес”, каза той. По думите му, паралелно ЕК започна изготвянето на анализ на пазара на роуминг. Веселин Божков посочи, че това не е някакво политическо решение на регулаторите, били те европейски и национални.

„Всичко трябва да стане на базата на един научен анализ на пазара на роуминг в рамките на съюза. В този анализ цели да бъдат оценени нивото на разходите присъщи на роуминга, степента на сближаване на националните тарифи, защото знаете, че ние сме 28 държави, има специфични особености, ръст на потреблението, фактори, които ще обособят дефинирането на политиката за справедливото ползване, както казват европейците и устойчиво прилагане на роуминг на национални цени, без това да е в ущърб на националните, нито на останалите посетени пазари”, обясни Веселин Божков.

По думите му, е необходимо да се намери този баланс. „Националните рагулаторни органи, в това число и КРС и предприятията предоставящи роуминг услуги предоставиха данни и също така имат възможност да участват в консултациите ,които ЕК ще провежда и тя ги е вече стартирала до края на месец февруари 2016 г. В този аспект до 15 юни 2015 г. въз основа на анализа и активното съдействие на органа на европейските рагулатори в областта на електронните съобщения ЕК следва да изготви законодателно предложение, след приемането на което би могло да се пристъпи към отпадането на надценките за роуминг в рамките на обемите, дефиниране в политиката за справедливото ползване”, добави той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.