Шофьор плаща 666 лева данък МПС, въпреки че колата му била иззета от полицията и не я е карал

Шофьор от Сливен ще трябва да внесе данък МПС в общинската хазна, въпреки че колата му е била иззета и той не я е карал - съобщиха от Административния съд в Сливен. От дирекцията "Местни приходи" в общината издали на П.С. акт за установяване на задължение за това, че за времето от 1 януари 2010 до 31 декември 2012г. той не си е платил начисления данък в общ размер на близо 666 лева с лихвите за целия тригодишен период. Любопитният казус стигнал до съда, след като собственикът на автомобила обжалва.

Гражданинът посочил, че през посочения период лекият му автомобил "Пежо 307" е бил иззет от полицията като веществено доказателство по досъдебно производство. Иззети били и двете части от свидетелството за регистрация. По тези причини колата не е била в негово владеене, той не я ползвал, не е могъл и да поиска прекратяване на регистрацията. Не бил съгласен да плати исканата сума, тъй като фактически не е имал възможност да извършва движение по пътната мрежа.

Магистратите обаче са изразили друго мнение. В пространните си мотиви те изтъкват, че посочените от жалбоподателя обстоятелства не са основание да не му бъде начислен данък МПС. "Правопораждащ юридически факт за дължимостта на данъка е правото на собственост върху движимата вещ. В разглеждания случай по делото е безспорно установено, че П.С. е собственик на автомобила" - аргументира се Административният съд и отхвърля жалбата като неоснователна.

Освен сумата за налога, сливенецът ще трябва да плати и 400 лева за съдебни разноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право