Колекторски фирми вдигат дълга в пъти

Веднъж попаднал в ръцете на колекторска фирма, един дълг може да нарасне в пъти заради хонорарите и адвокатските възнаграждения, които се присъждат. Това коментира обудсманът Мая Манолова във връзка с дълг към мобилен оператор в размер на 5,42 лева, който стигнал 136,58 лева, след като бил предаден от оператора за събиране на колекторска фирма.

„Напоследък забелязвам, че използват една нова практика – поникнали са като гъби след дъжд всевъзможни арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора, който се е обърнал към тях“, обясни Манолова. По думите й ако едно дело мине през арбитражен съд, което обикновено става без надлежно уведомление на длъжника, човек на практика не може да направи възражение, въпреки че може и да има право.

За да се намали броят на набъбналите дългове екипът на омбудсмана обсъжда промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми. Ако това се случи, ще се създадат условия вземанията на топлофикации, електроразпределителни и ВиК дружества и мобилни оператори да останат несъбираеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика