17-годишен бежанец пред New York Times: Бягайки от ада, на българската граница попаднах на нов ад

Много мигранти, които са се опитвали да влязат от Турция в България, често влачейки се през полята вир-вода след преминаването на близката река, не са успявали, коментира New York Times.

„Когато бежанците се опитват да преминат, те ги спират и ги връщат обратно, често ги бият, ограбват и дори пускат кучета по тях“, казва 73-годишният Хасан Булгур от малко турско селце, сочейки към малка барака, на която пише „Българска гранична полиция“.

Понякога мигрантите се движат на групи от по 50 души, някои са с охлузвания по главата и подут нос, разказват Булгур и останалите жители на селото.

„Удариха ме и ми взеха парите“, казва 17-годишният иракчанин Алан Мурад в центъра за бежанци в София, разказвайки за опита си с българската гранична полиция. „Избягах от ада вкъщи, като исках да намеря рая в Европа. Вместо това, попаднах на нов ад“, казва той.

Една от загадките в непреодолимата бежанска криза в Европа е защо бежанците избират опасния и понякога фатален път през морето от Турция до Гърция, вместо да преминат през наглед достъпната сухопътна граница между Турция и България.

Често се изброяват редица причини - по-евтиния и по-предпочитан от трафикантите морски път, повечето препятствия по сухопътния маршрут, новата стена с бодлива тел и съвременна техника за наблюдение по българската граница.

Главната причина обаче, която много бежанци на Балканите посочват, е жестокостта на българската гранична служба, коментира вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят