Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Д-р Емил Илиев, организатор на Джаз фестивала в Банско: Джаз фестът в Банско привлича туристи от цял свят

Вижте какво ще решава Министерски съвет, утре 24 юли 2019 г.

Министър Маринов за обиска във фирмата-работодател на Кристиян Бойков: Не ни съдействат!

Оставиха за постоянно в ареста в Пазарджик убиеца с хамъра (обзор)

Окръжният съд в Пазарджик наложи в сряда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 27-годишния шофьор Иван Янакиев за причиняване на смърт по непредпазливост на 70-годишния Никола Лазаров, когото прегази с мощния си джип „Хамър“ на пешеходна пътека на ул. „Пловдивска“ на 18 декември около 18.50 часа.

„Не мога да ви освободя“, с тези думи съдия Георги Веселинов остави навръх Коледа в ареста Янакиев, срещу когото Окръжна прокуратура-Пазарджик повдигна обвинения по чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и се е движил с несъобразена скорост с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, и по чл. 343, ал.1, буква В от НК за причиняване на смърт по непредпазливост.

Прокурор Стефан Янев поиска „задържане под стража“ с аргумента, че Иван Янакиев е наказван многократно за нарушения по Закона за движение по пътищата, има криминалистична регистрация в масивите на МВР и висящо наказателно производство в Районен съд-Пазарджик за престъпление по транспорта. Според официална справка от Областна дирекция на МВР-Пазарджик от 2008 г. до момента Янакиев е санкциониран 16 пъти за нарушения на пътя от 10 до 600 лв. и има 11 глоби с фиш и 5 акта. По така повдигнатите обвинения шофьорът убиец с „Хамър“-а може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от 2 до 6 години, но ако в кръвта му бъдат открити наркотични вещества възможната присъда може да скочи до 10-15 години, разкри окръжният прокурор Стефан Янев. В съда стана ясно, че все още не е готова автотехническата експертиза и с колко км/час се е движил джипът в участък, където ограничението на скоростта е 40 км/час.

Определението на Пазарджишкия окръжен съд не е окончателно и двамата адвокати на Иван Янакиев възнамеряват да го обжалват на 26 декември пред Апелативния съд в Пловдив. „До този момент прокуратурата е събрала като доказателства „едно нищо“, заяви в пледоарията си адвокат Иво Лулчев, единият от двамата защитници на Иван Янакиев. Той поиска клиентът му да бъде освободен срещу парична гаранция и уточни, че и петте наказателни постановления срещу клиента му са паднали в съда и на практика не съществуват в правния мир. Другият адвокат Христо Мишев поиска домашен арест за довереника си и дори похвали прокуратурата за решението й от събота да не повдига обвинение на Иван Янакиев при неизяснените обстоятелска около автоиндицента със загинал пешеходец. „След това обаче вие се огънахте под натиска на тълпата и невиждания шантаж на медиите. Ако главният прокурор Сотир Цацаров ви е разпоредил да повдигнете обвинение, къде отива независимостта на пазарджишката прокуратура?!“, попита риторично столичният адвокат Христо Мишев.

По време на мирния протест пред Съдебната палата в Пазарджик във вторник стана ясно, че Иван Янакиев е задържан за 72 часа в понеделник – 2 дни, след като е бил пуснат от следствения арест, след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров и апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов и жалбата пред местните медии на по-малкия син на жертвата Еленко Лазаров.

Събралите се на протест граждани и близки на прегазения Никола Лазаров разкриха, че целият град треперел от страшилището с „Хамър“-а.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.