Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Буна в морето е кръст пазител на Сарафово

Чудодейна вода блика от аязмо край Бургас

От това място местните смелчаци скачат в леденото море на Богоявление

В бургаския квартал Сарафово буна, направена, за да пази брега от силата на вълните, неволно е била оформена като кръст. Местните хора дълго време не забелязали, че погледната от високия бряг на квартала, тя изглежда като съвършен Божи кръст. Първи открили „чудото“ две рускини, дошли да летуват у нас.

Буната кръст наистина е необичайна случайност, разказва уредничката на местния храм „Св. Николай Чудотворец“ Нели Вакъфова. „Всяка година именно от това място смелчаците се хвърлят да спасяват Божия кръст. Чудно как не сме забелязали как изглежда отвисоко“, обяснява Вакъфова. След две седмици на Богоявление сарафовци пак ще са там да скачат в януарското море.

Сарафово преживя атентата на летището до квартала преди три години. Тогава камикадзе взриви бомба до автобус с израелски туристи, петима от тях загинаха, както и българският шофьор Мустафа Кьосов. Може би буната, превърната неволно в кръст, е свързана с вярата на хората, че това няма да се повтори. Местните вече вярват, че този новооткрит кръст ще е пазител – техен и на всички туристи и гости, идващи по вода, суша и въздух да прекарат ваканцията си в красивия залив.

В храма на Сарафово е направено и аязмо. Това е второто „чудо“, за което тук говорят. Водата, която блика под него, не е годна за пиене, но се вярва, че е чудодейна. Отец Николай, местният духовник, е чувал, че мнозина, наплискали очите си, имали подобрение.

Под Сарафово минава подземна река, но водата, която бликнала под храма, не преставала да тече, въпреки че бил направен дренаж. Тогава решили: ще има аязмо. Сега край него е подредена и изложба на светите места.

Местните хора са преселници. Като дошли, харесали залива – чист и спокоен. Удобен за риболов, пък и солниците били наблизо. С надеждата за добър живот и слука в морето първите издигнали колиби. Някои дори живеели в землянки. Анхиалските полицаи (днешни поморийци) ги гонели, но заселниците твърдо отстоявали позицията си. Така се родило селището. Името си Сарафово носи в знак на благодарност към хидроинженера Стоимен Сарафов, който през 20-те години на миналия век направил канализация на местните хора и построил много сгради.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.