На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Нови центрове за инсулт в София, Пловдив и Варна

Здравното министерство ще плаща скъпите консумативи за безкръвното лечение, които започват от 3000 лв.

Нови центрове за лечение на инсулт ще заработят в София, Пловдив и Варна през февруари догодина. Това съобщи вчера здравният министър д-р Петър Москов.

В спешните приемни отделения в многопрофилни болници в трите града ще се създаде такава организация, че да се приемат пациенти с инсулт в рамките на 1 час и ще се извършва високоспециализирано лечение. То предвижда чрез инвазивни процедури да се отстрани тромбът, запушил мозъчния съд. Центровете ще работят денонощно.

Още през лятото министърът посочи, че у нас ще се създадат 8 строук (от англ. ез. – инсулт, б. р.) центъра, тъй като България е на водещо място по заболеваемост, инвалидизация и смъртност от инсулт. Пред „Труд“ д-р Москов обясни, че ще се стартира в трите града, а на следващ етап броят на центровете ще се увеличи.

„Когато пациентът попадне в такъв център, най-напред с ангиограф ще се установи зоната на исхемия в мозъка – тази, която заради запушването не се захранва с кръв“, обясни пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Следващата стъпка е с катетър да се достигне до запушеното място в мозъчния съд, тромбът да се „разбие“ и да се „изсмуче“. Досега по клинична пътека НЗОК покриваше само труда по провеждането на спасителните процедури, но не и консумативите. „А цената им започва от 3000 лв. и може да стигне 15 000 лв.“, уточни д-р Пенков. С пари на МЗ догодина обаче ще се плащат и важните консумативи.

Финансирането е организирано с поправки в методика, които бяха публикувани вчера със заповед на министъра. Според нея, ако болницата със строук център има разкрити до 1000 легла, ще може да лекува по инвазивния метод 250 българи с инсулт годишно. Ако тя разполага с над 1400 легла – случаите се увеличават на 275 за година. Заложена е и средна цена на терапията от 4000 лв.

С помощта на националните консултанти тепърва ще се изработят прокотолите до колко минути и в кой център да се докарват пациенти с инсулт. Възможно е обаче стартът на проекта да се измести за март, тъй като най-краткият срок за купуването на консумативи чрез търг е 49 дни, а ако има обжалване – периодът се удължава, казаха запознати за „Труд“.

Д-р Бойко Пенков съобщи още, че е създадена организация от март догодина българинът да започне да доплаща по 4-5 пъти по-малко за медикаменти за домашно лечение. Дотогава ще се направят всички преизчисления, за да може болният да не вади от джоба си повече от 60% от референтната стойност за опаковка от лекарствения продукт, ако си купува някой от останалите медикаменти в групата.

Ясни са 89-те национални консултанти

89-те национални консултанти за догодина бяха утвърдени със заповед на здравния министър д-р Петър Москов. Смените са 4 поради навършване на пенсионна възраст, каза пред „Труд“ главният секретар на МЗ проф. Пламен Кенаров.

Във водещите специалности промени няма. Консултант по анестезиология и интензивно лечение остава ген.-майор проф. Николай Петров, началник на ВМА, по спешна медицина – проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“, по психиатрия – проф. Вихра Миланова, шеф на Клиниката по психиатрия в Александровската болница, по инвазивна кардиология – доц. Божидар Финков, началник на Клиниката по кардиология в „Св. Анна“, по кардиохирургия – проф. Генчо Начев, шеф на „Св. Екатерина“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.