На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Петър Волгин: Дори и да изпадат в бяс, хората слушат ярки предавания

 Най-вредни са забраните, а не това, което се пише и говори. Не съм изгубил надежда „Деконструкция“ да се върне в ефир

Петър Волгин е роден през 1969 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Става известен със скандалното си радиопредаване „Без контрол“ в ефира на БНР. Автор и водещ на „Деконструкция“, която преди дни беше свалена от ефир. Волгин е редактор в обедното предаване на БНР „12+3“.

– Колега Волгин, какво спечелихте и какво загубихте, след като ръководството на БНР реши да свали от ефир вашето предаване „Деконструкция“?

– Да започнем с положителните емоции, защото видях колко много хора искат да чуват нещо по-различно от това, с което ги залива медийният поток, и от евроантлантическите клишета. Искат да чуят една по-критична позиция не само за ситуацията в България, а и в света. Искат да не се държат с тях като с недоразвити същества. Това ме изпълва с надежда за България, защото виждам хора, които не са подчинени. Медиите може и да са под контрол, както казва Ноам Чомски, но има хора, които не се поддават на този контрол.

– А какво загубихте?

– Неприятните емоции са съврзани с това, че пада предаване, което сме правили с моя екип дълго време, и смятам – достатъчно добре. Друг е въпросът дали то се харесва, или не. Но даже на мен щеше да ми е мъчно, ако се харесваше на всички. Радвам се, че то предизвиква полярни чувства – както огромна любов, така и омраза. Това е смисълът на един продукт – да не оставя хората равнодушни. Жалко е, че такова предаване пада от ефир, тъй като свободните пространства в медиите намаляват, за да се увеличат несвободните.

– Във фейсбук журналистическата колегия се раздели на две – „за“ и „против“. Колежката Веселина Седларска обаче освен подкрепа отправи и хаплива забележка, че в предаването си използвате похвати от времето на трайчокостовизма с интонация, подходяща за куклен театър. Няма ли основание?

– Нямам нищо против критиките. Всеки да се чувства свободен да ме критикува, разбира се, без псувни и обиди, както често се случва. Готов съм да размисля върху всяка критика. Има много предавания – радио, телевизионни, а също и вестници, които не харесвам. Но аз съм последният човек, който ще каже – спрете това предаване, вземете думата на този водещ, забранете този вестник. Това, че аз не харесвам едно телевизионно предаване, не значи, че моят съсед не е влюбен в него. И ако имам властта да го забраня, значи, че ще огранича едни хора. Лакмусът за демокрация е да има нещо, което не харесваш, но в същото време да не призоваваш истерично и с пяна на уста да бъде забранено. Тоест най-вредни са забраните, а не това, което се говори и се пише.

– Не остава ли да виси въпросът – трябва ли в обществено национално радио да има провокативни политически предавания?

– Точно в обществено национално радио трябва да има такова предаване и е жалко, че беше само това. Ако бях директор на националното радио, щях да направя всичко, за да има повече такива предавания. Щях да поканя хора с изявени десни възгледи, хора с изявени леви възгледи. Щях да направя такава програма, че хората нямаше да си отлепят ушите от нея. Хората гледат и слушат ярки предавания. Може да не ги харесват, може да изпадат в бяс от тях, но тъкмо затова ги гледат. Плурализмът и обективността са възможни само там, където има сблъсък на гледни точки, а не там, където няма никаква гледна точка.

– Със спирането на „Деконструкция“ ръководството на БНР решава ли проблема си на принципа „Няма предаване – няма проблем“? Ще се успокоят ли нещата?

– В БНР нещата не са спокойни отдавна – много преди да се заговори за свалянето на „Деконструкция“. Настоящото ръководство е в тежка ситуация на невъзможност да управлява поради липса на интелектуален и морален капацитет. Неслучайно преди повече от половин година поискахме оставката на това ръководство, защото смятаме, че то загробва БНР в програмно и финансово отношение.

– Не е ли несериозно да се мисли, че зад спирането на предаването прозира дългата ръка на Бойко Борисов?

– Убеден съм, че зад спирането на предаването стои т.нар. психодесен сектор около президента Плевнелиев, политици от ДСБ, грантови анализатори, които са питомци на чужди фондации с маски на носители на гражданското общество. А всъщност са класически полицаи на мисълта, които се занимават основно с писане на доноси, с клевети и изобщо ползват познатия интрументариум за очерняне на всеки несъгласен отпреди 1989 г. Това е групичката, която направи всичко, за да бъде спряна „Деконструкция“. Достатъчно е да видите кои са най-големите оплюватели на „Деконструкция“. Това са хранениците на „Америка за България“, които се представят за професори, университетски преподаватели и т.н., а всъщност са най-обикновени доносници.

– Думи като „доносници“, „психодесен“ център и др. не са ли крайни за сериозно политическо предаване?

– Така е честно. Българската публичност страда от мънкане. Повечето политици, анализатори и интелектуалци мънкат. Може би защото ги е страх. Страх ги е да изричат истини на глас, защото няма да ги поканят на някой семинар, няма да ги изпратят в командировка в чужбина, няма да им дадат награда и затова са на принципа „Аз да съм добре с всички. Да НЕ си навлека гнева на някой силен човек или групировка“. Нещата трябва да се казват с точните им имена, защото тогава публичността ще е много по-ясна. В момента тя е покрита със сивкава мъгла, където хората са се оплели в лицемерната си вежливост. Бъдете сигурни, че 99 на сто от този политкоректен елит е лицемерен и че хора, които си отправят най-мили думи в публичното пространствно, иначе не могат да се понасят и биха си забили ножове в гърба. Предпочитам да не лицемернича и да не се усмихвам мазно, а да казвам нещата такива, каквито са.

– Как отговаряте на тези, които ви обвиняват в яростна защита на Путин и на Русия?

– Давам 2000 лв. на всеки, който намери едно мое изречение, в което има възхвала на Путин. Подобна оферта отправих, когато ме обвиняваха, че защитавам Орешарски, но за две години и половина никой от вресливата протестърска общност не можа да намери такова изречение.

– Шефът на СЕМ Георги Лозанов ви обвинява, че „Деконструкция“ е „чудо невиждано“, че „водещият нахалства години наред“ и т.н.

– Георги Лозанов е медийна булонка, която с радост се отърква около крачолите на всяка власт. СЕМ и неговият председател са интересна структура. Чудо невиждано е как човек може да прекара близо 20 г. в регулаторния медиен орган, който се нарича Съвет за електронни медии, без да има минута трудов стаж в електронна медия. И на всичкото отгоре да си позволява да раздава квалификации за хора, които работят дълги години в радиостанции и телевизии. Това е изключително нахално, но явно сме доста толерантни към такъв тип поведение и сме готови да простим на този, който паразитира върху обществения ресурс в изгода на своето лично его.

„Деконструкция“ падна под натиска на цензурата, но не можете да отречете, че дълги години имахте свободата да говорите каквото мислите?

– Това е постоянна борба. Горд съм с колегите, с които работя в „Хоризонт“ и в другите програми на радиото, които се борят ежедневно да отстояват своята свобода. Смятам, че все още в БНР има някаква свобода, каквато няма в другата обществена медия БНТ, където всичко е под контрол. Действия като свалянето на „Деконструкция“ са насочени не само към мен, очевидният подтекст е: „Не се съпротивлявайте много, защото ще ви се случи това, което се случи на Волгин.“

– Ще приемете ли предложение за работа в частни медии?

– Благодарен съм на всички, които оценяват нещата, които моят екип прави. Това е въпрос на време, няма да го реша днес или утре. А и съм сигурен, че „Деконструкция“ ще се върне в ефир.

– В ефира на БНР?

– Да, именно там.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.