Мюсюлманите у нас 500 години са били под „българско робство”

Защо филм на „Ал Джазира” обяви българите за измислица на руснаците

Историята не е само познание за миналото и учителка на народите. Обществената функция на историята е, че тя е аргумент за правата на един народ, на една държава върху определени територии. Спомнете си историята на Паисий Хилендарски. Ние, хората, пишем истината. Никога няма да забравя една лекция на акад. Иван Дуйчев. Той ни каза, че ние, за разлика от много други държави, които измислят историята си като македонците, нямаме нужда да измисляме, преиначаваме и фалшифицираме. Нашата история е толкова велика и богата, че ние трябва само да пишем истината.

Така че историята е оръжие в ръцете на хора с политическа мисия, но тя не бива да се превръща в проститутка, както правят някои, които срещу добро заплащане могат да напишат всичко.

Но защо турците правят това? От повече от 10 години Турция провежда политика на икономическо и културно завладяване на бившите си провинции, загубени по време на руско-турските и на Балканските войни. В книгата на турския премиер Ахмед Давутоглу "Стратегическа дълбочина" има едно ключово изречение, в което се казва, че не бива с оръжие и присъединяване на територии да се възстановява някогашното османско могъщество.

Турците се опитват да докажат чрез историята, че имат легитимни права върху териториите на тези балкански държави, появили се върху снагата на Османската империя през XIX и началото на ХХ век.

Затова се опитват първо да кажат, че това е турска земя. Че тези държави и народи са нови, че те не са съществували - ние специално до 1908 г., и че сме измислица на руснаците. На второ място, че мюсюлманското турско население е било много по-голямо от всякакви там българи, сърби и др. Че турците са избити, прогонени, върху тях е бил упражнен геноцид.

Това не е първото действие срещу България. Ще припомня филма за Батак. Какъв е механизмът на тези действия? Знае се много добре, че ако турски професор напише това, ще мине за турска пропаганда.

Затова се наемат чужди журналисти и учени.

Този път не бива да се търси непременно някаква връзка защо именно сега, защо в този момент. Този филм е просто част от една много наситена програма - ТЕДА, на турското правителство, което дава за нея колосална сума - 1,8 млрд. долара. Акциите следват една след друга.

Преди няколко месеца излезе книга на един американски професор, в която той разглежда съдбата на мюсюлманите на Балканския полуостров през втората половина на XIX и първата половина на ХХ век. Според него на Балканите са живели много повече мюсюлмани, но благодарение на действията на Гърция, Сърбия и България са били частично избити, частично принудени да емигрират в Турция. В тази книга истината е манипулирана по добре познат начин - 30% истина, 70% лъжа. Да, имало е бягства на мюсюлмани, понякога без някой да ги е гонил. Те спазват мюсюлманския закон, според който мюсюлмани не бива да живеят в страни, които се управляват от неверници. И мащабите на преселението не са толкова големи, защото в противен случай нямаше да има такива значителни мюсюлмански малцинства на Балканите.

Този филм не може да стане причина за обтягане на отношенията между Турция и България, защото официално турското правителство няма нищо общо с него.
И вътре в страната не може да доведе до междуетническо напрежение. Българските мюсюлмани независимо от техния етнически произход - турци или българи, 500 години са били под "българско робство". Те са живели с българите и са придобили много от техните черти. В периода между Освобождението на България и Балканските войни българите в Турция са вдигнали пет въстания, докато мюсюлманите в България - нито едно. Защо? Защото тук са се ползвали с всички свободи. Сега пак е така.

Ще приведа и един на пръв поглед смехотворен аргумент. Турците като мюсюлмани са имали право на до четири жени. Тук, в България, няма отбелязан нито един случай турчин, колкото и да е богат, да има повече от една жена. Значи те са възприели нашия семеен модел.

Много долна пропаганда

Българските мюсюлмани надали ще гледат филма на „Ал Джазира” "България, моя земя". Той е изтъкан от лъжи и манипулации. Много долна пропаганда. В модерния свят пропаганда на такова равнище вече никой не прави. И катарската телевизия го свали от сайта си. Това е филм, направен от турски режисьор по турски сценарий. Той е част от програма за подмяна на историческата истина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи