Данък „уикенд“ прицелен в луксозни стоки

Бизнесът няма да бъде третиран по-строго от досега от страна на Националната агенция за приходите (НАП) с въвеждането на новите правила за данък „уикенд“. Проверките на ведомството ще бъдат насочени към по-големи активи като коли, яхти и имоти. Това стана ясно от думите на шефа на НАП Бойко Атанасов.

„Ще търсим реализация в значимите активи като автомобили, недвижими имоти и яхти, които се ползват с двойно предназначение и биха донесли най-голям фискален ефект“, каза той.

С промени в Закона за ДДС се въведе изискване фирмите да начисляват данък за всички стоки и услуги, които се ползват не само за служебни, но и за лични нужди. Данъчната основа ще се определя в зависимост от степента на лично ползване. Както са написани, разпоредбите се отнасят дори за дребна техника като мобилни телефони и компютри.

До края на 2016 г. ще бъде готова методиката с принципите, които данъчните ще следват при ревизии на фирмите във връзка с прилагането на данък „уикенд“. Правилата ще отговарят на европейските изисквания. „Изпратени са въпроси до всички държави в ЕС какви са техните методики“, коментира Атанасов.

Той припомни, че заради изисквания на Брюксел фирмите трябва да плащат данък за активите, които ползват за лични нужди още от 1993 г. С промените в Закона за ДДС се усъвършенства реда, по който става това. За близо 20 години са били започнати стотици ревизии, за да се провери дали бизнесът спазва правилата.

ОЧАКВАНИЯ

По-нисък дефицит в бюджета

Дефицитът в бюджета за 2015 г. ще бъде по-нисък от първоначално планираните 3,3% - между 2,5 и 2,6%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. По-добрите резултати се дължат на повечето приходи по оперативните програми и по-високите данъчни постъпления.

През 2015 г. приходните агенции са събрали близо 2 млрд. лв. повече спрямо миналата година. Постъпленията, събрани от НАП, се увеличават с 1,6 млрд. лв., а от митниците - с 550 млн. лв. „Това е най-високото ниво за последните 10 години“, каза шефът на митниците Ваньо Танов. Горанов прогнозира, че икономическият ръст за тази година ще е близо 3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес