Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

Битките за коса в елита на спорта

Данък „уикенд“ прицелен в луксозни стоки

Бизнесът няма да бъде третиран по-строго от досега от страна на Националната агенция за приходите (НАП) с въвеждането на новите правила за данък „уикенд“. Проверките на ведомството ще бъдат насочени към по-големи активи като коли, яхти и имоти. Това стана ясно от думите на шефа на НАП Бойко Атанасов.

„Ще търсим реализация в значимите активи като автомобили, недвижими имоти и яхти, които се ползват с двойно предназначение и биха донесли най-голям фискален ефект“, каза той.

С промени в Закона за ДДС се въведе изискване фирмите да начисляват данък за всички стоки и услуги, които се ползват не само за служебни, но и за лични нужди. Данъчната основа ще се определя в зависимост от степента на лично ползване. Както са написани, разпоредбите се отнасят дори за дребна техника като мобилни телефони и компютри.

До края на 2016 г. ще бъде готова методиката с принципите, които данъчните ще следват при ревизии на фирмите във връзка с прилагането на данък „уикенд“. Правилата ще отговарят на европейските изисквания. „Изпратени са въпроси до всички държави в ЕС какви са техните методики“, коментира Атанасов.

Той припомни, че заради изисквания на Брюксел фирмите трябва да плащат данък за активите, които ползват за лични нужди още от 1993 г. С промените в Закона за ДДС се усъвършенства реда, по който става това. За близо 20 години са били започнати стотици ревизии, за да се провери дали бизнесът спазва правилата.

ОЧАКВАНИЯ

По-нисък дефицит в бюджета

Дефицитът в бюджета за 2015 г. ще бъде по-нисък от първоначално планираните 3,3% – между 2,5 и 2,6%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. По-добрите резултати се дължат на повечето приходи по оперативните програми и по-високите данъчни постъпления.

През 2015 г. приходните агенции са събрали близо 2 млрд. лв. повече спрямо миналата година. Постъпленията, събрани от НАП, се увеличават с 1,6 млрд. лв., а от митниците – с 550 млн. лв. „Това е най-високото ниво за последните 10 години“, каза шефът на митниците Ваньо Танов. Горанов прогнозира, че икономическият ръст за тази година ще е близо 3%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.