Проф. Величко Адамов още управлява парите на фондацията на академията в Свищов

Проф.Величко Адамов още управлява парите на фондацията на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов. Бившият скандален ректор и до днес е председател на неправителствената организация към учебното заведение. Зам.председател пък е бившият му заместник проф.Георги Герганов. И двамата това лято бяха изпратени в пенсия, но тъй като все още няма избран Академичен съвет на академията, те не са сменени от ръководните постове на Фондация "Д.А.Ценов".

Ситуацията е абсурдна, тъй като свищовският ВУЗ в момента се управлява от втори служебен ректор. Сагата е от края на май, когато за ректор бе провъзгласена 35-годишната проф.Теодора Димитрова, но изборът и бе оспорен и заради допуснати нарушения на вота, през юни за ВрИд ректор бе главен проф.Иван Върбанов.

Той трябваше да подготви и проведе избори за ръководни органи във висшето учебно заведение. Вотът обаче се провали заради множество депозирани жалби до Административния съд във Велико Търново и ВАС от страните в надпреварата. По тях има образувани дела и повечето още са висящи. Кога Стопанската академия в крайдунавския град ще има избран ректор, зависи от Темида.

Междувременно 6-месечния мандат на проф.Върбанов изтече и с изрична заповед на министъра на образованието проф.Тодор Танев от 27 ноември за служебен ректор бе главена проф.д-р Марияна Божинова. Веднага след като тя бе единодушно предложена от преподаватели, студенти и служители на академията, проф.Димитрова е атакувала и тази заповед на просветния министър във ВАС. Делото по нея чака разглеждане.

"Управлението на висшето учебно заведение е безпрецедентно. Проф.Божинова успя да възобнови дейността на ректорския съвет, който взема оперативни решения. Но след като няма избран действащ Академичен съвет, ръководството на фондацията не може да бъде сменено. Единственото, което успяхме да направим е да се договорим с банката, в която са авоарите на неправителствената организация да не се разрешава движение по сметките, докато не бъдат избрани нови ръководни органи", обясниха от временното ръководство на свищовския ВУЗ.

Те допълниха, че засега не са правени опити за разпореждане с парите. Според запознати с финансовата наличност, фондацията разполага с около 400 000 лв.

"Средствата се генерират от целеви дарения. Преди време се провеждаше практика за информационно обслужване, за която студентите плащаха такса от 10 лв на семестър. Тези пари също постъпваха във Фондацията. С наличността пък се отпускат предимно стипендии", уточняват преподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони