И в Центъра за кризисно настаняване в София ще празнуват Бъдни вечер

През последните дни броят на настанените в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора се увеличава. Това каза шефът на центъра Божанка Латева.
„Въпреки че тези дни времето го дават да е по-топло, броят на бездомните в двата центъра в града се увеличават. Всяка вечер има 130-135 човека, но места има и хора няма да останат навън”, посочи Латева, цитирана от „Фокус”.

Тази вечер на бездомниците ще им бъдат осигурени и всички ястия, които повелява традицията. На трапезата ще има сърми, туршия, плодове.

Латева поясни, че тази година изключително много хора са се отзовали да допринесат за празника на настанените в столичния кризисен център, като са донесли много дрехи и различни храни. „За първа година се случва това, досега не са били толкова много помагащите. Всичко ще бъде раздадено на настанените през следващите празнични дни”, поясни директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София.

„Хората даряват дрехи и храна – плодове, кексчета, шоколади, сирене, колбаси, наденици”, даде пример тя. По думите ѝ се включват много млади хора, неправителствени организации, както и организирани групи деца от училища. „От район „Надежда” двама млади донесоха сирене и хляб, но не искаха да кажат имената си”, даде пример директорът. Тя поясни, че хората в центъра не се заемат сами с отбелязването на празника, по-скоро очакват да им бъде организиран. „За утре сме им приготвили по две пилешки бутчета, царска туршия, плодове, сладкиши – торти, шоколади”, допълни Божанка Латева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини