Лютви Местан няма да подава оставка, никой не му я искал

Никой не е поискал оставката му и той не я подал – това каза председателят на ДПС Лютви Местан на изненадваща пресконференция в Кърджали, съобщи Нова тв. Той се появи на рождения си ден за пръв път публично след раздорите в ДПС.

Местан не намира грешка в своите действия, за които

"Никой в държавата няма нужда да се появяват митове за ДПС, но в същото време и държавата не може да остане винаги неутрална и трябва да покаже, че е част от евроатлантическия пакт и идеята за него", допълни Местан.

Той не разбира защо след 19 години вярна служба на ДПС сега някой ще поиска неговото освобождаване, без самият Местан да има право на дума.

Той е в Кърджали, където даде пресконференция. Председателят на партията не е на заседанието на ръководството и парламентарната група на партията и до 9,30 часа днес е очаквал покана да присъства на обявената за София среща.

С Местан са народните представители Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, както и Венцислав Каймаканов, Айдоан Али. С тях е и областният председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

„Не съм избягал никъде. Тук съм, в България. Сега съм в моя роден град Кърджали и следващите дни ще бъда тук. Не очаквайте да избягам нанякъде, да се скрия, каквито инсинуации имаше вчера в някои медии”, казва той, цитиран от БНТ.

„Вчера през деня бях в София, а вечерта при мой приятел в Пловдив, където решихме да се почерпим предварително с настъпващия ми рожден ден”, допълва той.

Относно днешното заседание на Централни съвет на ДПС, Местан уточнява, че то не отговаря на устава, защото право да го свиква има той. Местан не е бил уведомен за заседанието, попитал е дали може да присъства и до момента не му е даден отговор дали ще бъде допуснат.

Местан не е съгласен с критиките, отправени към него от почетния председател на ДПС Ахмед Доган за декларацията по повод сваления руски самолет. По думите му, тази декларация не е протурска, а е нормална декларация на партия, която подкрепя развитието на България като евроатлантическа страна. Според него, декларацията е нормална като за страна част от НАТО.

„Не се чувствам обиден”, посочва още той. Местан призова днес на Централния съвет на партията присъстващите да не позволят човешкото им достойнство да бъде потъпкано.

На въпрос ще се отидели към вариант разцепване на ДПС, след събитията днес и създаване на втора алтернативна партия, Местан казва: „Ще продължа да работя за идеите на ДПС”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини