Каракачанов: Доган не иска мюсюлманите в България да се използват като пушечно месо

Ахмед Доган не иска да използва мюсюлманите в България като пушечно месо, но Ердоган не би се поколебал да ги превърне в такова. Това каза в интервю за „Фокус” заместник-председателят на НС и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

„Ахмед Доган създаде една политическа формация, която през годините беше критикувана за своя национализъм и заради това, че използваше политическото влияние за трупане на икономически дивиденти. Ахмед Доган никога не се доближи до радикалния турски национализъм и радикалния ислямизъм, бягаше от тази работа и не позволяваше на турските правителства без значение кой е на власт в Турция да го поставят в положението на обикновен валия, който трябва да изпълнява решенията на Анкара. Той демонстрираше някакво самочувствие и желаеше да бъде фактор в България, а не да бъде подчинен слуга на Анкара” ,посочи Каракачанов.

По думите му винаги в ДПС е имало хора, които са смятали, че Турция трябва да е ръководеща сила и че те са креатура на Турция, а не български политици. „Анализът за това, че Турция е непредвидим фактор, който се опитва да използва мюсюлманите в България и в частност турското население в България като инструмент от своята външна политика също е точен анализ.  Факт е също така, че той не желае турското население да се превърне в пушечно месо. Ердоган не би се поколебал да го превърне в пушечно месо, тъй като той превърна в пушечно месо собствените си граждани – кюрдите, които мачка с танкове, вкарва журналисти в затвора, арестува военни и налага една диктатура”, коментира още Каракачанов.

Той отбеляза, че Турция все повече през последните 10-11 години се отдалечава от Европа и все повече се превръща в една диктаторска държава. „Тук анализът на Доган е точен, но всъщност интересното е, че го казва етнически турчин, макар и български политик, посочи Каракачанов. „Прави впечатление фактът, че той не желае, неговата партия да се превръща в пета колона на съседни страни, разбирате, че има предвид Турция. Пета колона, а точно това е идеята на Давутоглу и Ердоган в Анкара - да превърнат ДПС и мюсюлманското население в България в своя пета колона в инструмент на своята неоосманистка политика”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини