14 български града в списъка на САЩ за мишени на ядрени удари през 50-те години

Вашингтон. 14 български града са били включени в списъка с потенциални мишени в разсекретения американски план „Проучване на нуждата от атомни оръжия за 1959 година”. Документът е бил изготвен от Стратегическото въздушно командване през юни 1956 година и сега е публикуван за първи път от „Архивите на националната сигурност” към университета „Джордж Вашингтон” (nsarchive.gwu.edu), съобщи Фокус.

В разсекретените списъци фигурират над 1100 летища и бази и над 1200 града от Съветския блок. Сред потенциалните мишени са посочени Балчик, Габровница, Горски извор, Каменец, Карлово, Крумово, Ловеч, Пловдив, Равнец, 3 обекта в района на София – Божурище, Кумарица и Враждебна, както и Стара Загора, Толбухин, Узунджово и Ямбол.

Според анализатора Уилям Бър от „Архивите на националната сигурност”, по чието искане са разсекретени документите, плановете, предвиждащи удари на места с цивилно население, са били в разрез с международното право. Освен това ударите биха изложили голям брой хора и „приятелски сили” на смъртоносни нива на радиация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят