Колкото повече постни ястия сложим на трапезата днес, толкова по-плодородна ще е годината, гласят народните вярвания, свързани с Бъдни вечер. Броят им задължително трябва да бъде нечетен - 7, 9 или 11, каза пред Дарик, Росица Топалова от Етнографския музей в Бургас.
Вярва се, че храната на масата ще донесе изобилие. Традиционно се подреждат обредни хлябове, ошав, чесън, боб, ориз, орехи, мед и др.
За празника се приготвят още: постни сърми, пълнени чушки, тиквеник. Празничната трапеза се прекадява от най-възрастния в семейството. Той е и единственият, който може да става от масата по време на вечерята.
При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.
След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.
Вярва се, че в тази вечер огънят в огнището не бива да угасва. В него гори така нареченият Бъдник - най-често крушово или дъбово дърво.
След вечерта, Бъдникът се гаси и се слага над вратата. Според вярванията, той има магическа, целебна и предсказателна сила. Във всички православни църкви днес се отслужва Света литургия.
Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш