Бъдни вечер е! Подреждаме богати трапези за плодородна година

Колкото повече постни ястия сложим на трапезата днес, толкова по-плодородна ще е годината, гласят народните вярвания, свързани с Бъдни вечер. Броят им задължително трябва да бъде нечетен - 7, 9 или 11, каза пред Дарик, Росица Топалова от Етнографския музей в Бургас.

Вярва се, че храната на масата ще донесе изобилие. Традиционно се подреждат обредни хлябове, ошав, чесън, боб, ориз, орехи, мед и др.

За празника се приготвят още: постни сърми, пълнени чушки, тиквеник. Празничната трапеза се прекадява от най-възрастния в семейството. Той е и единственият, който може да става от масата по време на вечерята.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Вярва се, че в тази вечер огънят в огнището не бива да угасва. В него гори така нареченият Бъдник - най-често крушово или дъбово дърво.

След вечерта, Бъдникът се гаси и се слага над вратата. Според вярванията, той има магическа, целебна и предсказателна сила. Във всички православни църкви днес се отслужва Света литургия.

Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини