Как по света празнуват Коледа

Най-малко два милиарда души по света честват Рождество Христово. Празникът има общи елементи - коледната елха, рождественските сцени, подаръците.

Но във всяко кътче на планетата празникът се посреща по различен начин.

Австрийците например си подаряват прасенце. Традицията се е зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. В някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет.

Иначе прасенцето талисман приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

Рибата, включително и приготвена като чорба, както и зелето, са на особена почит в страните от Централна Европа.

Във Великобритания пък задължително ястие е пуйката. Всяка домакиня приготвя и коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове.

В Германия приготовленията за Коледа, която е преди всичко семеен празник, започват от ноември. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Сядат заедно около богата трапеза, за да хапнат от традиционни специалитети като гъска с ябълки и прочутия щолен, който се прави поне месец по-рано.

В Гърция елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - след Йордановден, или Фота. Но заради силните традиции в корабоплаването, най-вече по островите, елхата си съперничи с коледно корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома. На Бъдни вечер се яде постно - ошав, баница, боб, а коледната трапеза е богата - сервират се свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година от свети Василис.

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак за постната Бъдни вечер. Той е предшестван от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември. Коледните пазари затварят вратите на 5 януари вечерта точно преди да се появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

В Испания в 22 ч на 24 декември ресторантите се затварят. Хората се прибират вкъщи при семействата си и чакат рождественската литургия в полунощ. Угощението е след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Всичко това полято с вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

В празничната коледна вечер във Франция около елхата е цялото семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и изискани специалитети - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет. В Елзас традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

От векове Синтерклас (Дядо Коледа) идва в Холандия от Испания до средата на ноември. Всички - дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. Постоянният му спътник Черният Пиет (Петър) носи подаръци за лошите деца.

В Бразилия пък може да видите Дядо Коледа по бански - заради горещините.

В началото на декември там всеки член от семейството избира “таен приятел”. Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - този, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят