Храната на Бъдни вечер трябва да бъде кадена

Преди да се седне на масата на празничната Бъдни вечер, храната непременно трябва да бъде кадена. Обичаят се изпълнява от най-възрастния мъж или жена в дома, които прекадяват с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Според традицията той излиза навън и минава през целия двор и обора. Народът вярва от стари времена, че с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Бъдни вечер на 24 декември наричаме още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

След като трапезата с постните ястия с нечетен брой е прекадена, се разчупва питката. Първото парче се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Навремето празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини