ВМРО: Изгонете Гьокче и не пускайте Чавушоглу

ВМРО помести на сайта си специална декларация, в която призовава българското външно министерство да не допуска визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Очаква се Чавушоглу да пристигне у нас за „честванията“ на годишнини от т.нар. „Възродителния процес“ на 26-и и 27-и декември.

Ето какво се казва в декларацията:

Припомняме, че жертвите на тези събития са 7 човека, а Турция продължава да внушава, че в България бил извършен „геноцид“. Толкова са и жертвите на органите за сигурност, да не говорим за убитите майки с деца от варварския терористичен акт във влака на гара Буново.

Питаме кога Турция ще признае геноцида над българското население в Тракия, извършен от редовна турска армия през 1913 година, известен като „разорението на тракийските българи“, по време на който над 150 000 българи са прогонени от Източна Тракия, а десетки хиляди са изклани. Питаме кога Турция ще изплати милионите долари, дължими компенсации на наследниците на тези българи, които самата тя е признала ясно по силата на Ангорския договор.

Намираме това нежелано посещение за открита провокация по време на празниците за Рождество Христово. Още повече в момент, когато Турция открито нарушава неприкосновеността на териториалните граници на суверенни държави, като Ирак и Сирия и неприкрито се меси във вътрешните работи на Гърция и България.

Край Тюркян чешма и в Момчилград се очакват хиляди, а пред тях вероятно ще говорят Лютви Местан и Чавушоглу. Според ВМРО това е игра с огъня, която може за часове да донесе непоправими последици.

Още по-абсурдното е, че българското МВнР не е съгласувало такова посещение на Чавушоглу, което значи, че то е всъщност частно. Подобни „частни“ посещения на турски представители у нас станаха „нормална“ практика. Това ясно показва, че Турция има видим интерес от разпространение на своята ислямистка и неоосманистка идеология у нас и от дестабилизиране на България.

Сега към това се добави и откровена намеса на турски дипломатически лица във вътрешните ни работи – по информация на ВМРО, от турските дипломатически представителства в страната – генералните консули в Бургас и Пловдив, както и в София, са се опитвали да привличат дейци на ДПС, а в същото време Турция осигури протекция на Лютви Местан. Затова ВМРО иска турският посланик у нас Сюлейман Гьокче да бъде обявен за нежелан в страната.

Министър Чавушоглу не е добре дошъл.

ВМРО призовава външното ни министерство да действа твърдо и спокойно, а министър-председателят категорично да отхвърли всякакви опити за турска дестабилизация на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини